"Ucideţi-i înainte să crească", a reacţionat un ministru francez la decizia în cazul Ferguson

Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a criticat marţi pe Twitter decizia unui juriu american de a nu declanşa urmărirea penală împotriva unui poliţist care a ucis un tânăr de culoare, parafrazând un vers dintr-o celebră melodie a lui Bob Marley, relatează AFP.

815 afișări
Imaginea articolului "Ucideţi-i înainte să crească", a reacţionat un ministru francez la decizia în cazul Ferguson

Christiane Taubira, ministrul francez al Justiţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Ce vârstă avea #Mickael Brown? 18 ani. #Trayvon Martin? 17. #Tamir Rice? 12. Ce vârstă va avea următorul? 12 luni? «Ucideţi-i înainte de a creşte» Bob Marley", a reacţionat Taubira, într-un mesaj postat pe Twitter, enumerând numele tinerilor de culoare ucişi de poliţie în Statele Unite şi reluând un vers din melodia "I shot the sheriff" a lui Bob Marley.

Întrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana, a explicat că a vrut în acest fel să îşi exprime "solidaritatea într-o situaţie care este extrem de dureroasă".

"Nu voi face judecăţi de valoare în privinţa Statelor Unite", a adăugat ea, dar "atunci când sentimentul de frustrare este atât de puternic, atât de profund, atât de durabil şi masiv, îţi pui întrebări cu privire la încrederea în aceste instituţii".

"Îţi dai seama că acest lucru nu li se întâmplă decât lor. Sunt puşti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clişee, reprezentări, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Când acestea sunt reflexe de rănire deja este greu de suportat, când sunt smulse vieţi în acest fel, este şi mai insuportabil", a continuat ea.

Întrebată dacă acest climat se poate compara cu Franţa, Taubira a considerat că "nu este comparabil, chiar dacă este evident că există rasism în Franţa".

Violenţe au izbucnit la Ferguson, în Missouri, după anunţul de luni seara privind abandonarea urmăririi penale împotriva unui poliţist care l-a ucis în vara trecută pe un tânăr de culoare neînarmat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici