Ucraina cere ajutorul UE pentru menţinerea securităţii energetice. „Este clar că mergem în aceeaşi direcţie, dar unde este linia de sosire?"

  • Ucraina cere ajutorul Uniunii Europene pentru menţinerea securităţii energetice, pe fondul tensiunilor cu Rusia.
  • Volodimir Zelenski: "Securitatea energetică este esenţială pentru independenţa Ucrainei".
  • Ursula von der Leyen: "Studiem diverse scenarii pentru a garanta aprovizionarea cu gaz suficient a Ucrainei".
847 afișări
Imaginea articolului Ucraina cere ajutorul UE pentru menţinerea securităţii energetice.  „Este clar că mergem în aceeaşi direcţie, dar unde este linia de sosire?"

Ucraina cere ajutorul UE pentru menţinerea securităţii energetice, în contextul tensiunilor cu Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, marţi, gazoductul ruso-german Nord Stream 2 şi a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru garantarea securităţii energetice, iar liderii de la Bruxelles au dat asigurări că analizează diverse opţiuni pentru a oferi protecţie.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei Europene, s-au deplasat marţi la Kiev, pentru o întrevedere cu Volodimir Zelenski. Preşedintele Ucrainei a reafirmat preocupările privind gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania. Kievul se teme că Rusia va diminua fluxul de gaze naturale prin conductele care tranzitează Ucraina, astfel că va fi afectată relevanţa strategică a ţării.

„Nord Stream 2 generează noi provocări, care se adaugă celor existente. Securitatea energetică este esenţială pentru independenţa Ucrainei. Este necesar să dezvoltăm o viziune pe termen lung privind securitatea energetică a Europei", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Charles Michel şi Ursula von der Leyen au semnalat că înţeleg preocupările Kievului şi au pledat pentru intensificarea cooperării şi avansarea reformelor demarate de Ucraina în procesul de integrare europeană.

Studiem diverse scenarii pentru a garanta aprovizionarea cu gaz suficient a Ucrainei, care trebuie să rămână o ţară sigură de tranzit", a declarat Ursula von der Leyen, evocând posibilitatea ca Ucraina să fie aprovizionată cu gaz prin Slovacia, "dacă va fi necesar".

Puteţi conta pe Uniunea Europeană. Condamnăm în mod repetat şi constant anexarea ilegală a Crimeei", a afirmat, la rândul său, Charles Michel.

Ursula von der Leyen a îndemnat Administraţia de la Kiev să rămână concentrată pe reformele necesare integrării europene, insistând pentru combaterea corupţiei şi reducerea influenţei oligarhilor.

Însă Volodimir Zelenski a cerut avansarea procesului de integrare europeană. „Este clar că mergem în aceeaşi direcţie, dar unde este linia de sosire?", a afirmat preşedintele Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici