Ucraina, criticată pentru înscenarea asasinării jurnalistului rus Arkadi Babchenko

Autorităţile din Ucraina au fost criticate de către Organizaţia de Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) pentru înscenarea asasinatului jurnalistului rus Arkadi Babchenko, relatează site-ul postului BBC.

1552 afișări
Imaginea articolului Ucraina, criticată pentru înscenarea asasinării jurnalistului rus Arkadi Babchenko

Ucraina, criticată pentru înscenarea asasinării jurnalistului rus Arkadi Babchenko

Un oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat că Ucraina a diseminat informaţii false, în timp ce organizaţia Reporteri fără frontiere a descris actul ca făcând parte dintr-un război informaţional.

"Regret această decizie de a disemina informaţii false privind viaţa unui jurnalist. Este datoria statului să furnizeze informaţii corecte publicului", a declarat Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.

"Reporterii fără frontiere îşi exprimă indignarea privind manipularea informaţiei de serviciul secret ucrainean ca parte a războiului informaţional", a afirmat Christophe Deloire, preşedintele organizaţiei.

"Este mereu periculos când un stat manipulează adevărul, mai ales când sunt implicaţi jurnalişti", a adăugat Deloire.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova a descris operaţiunea drept o "mascaradă" desfăşurată pentru "efect propagandistic".

Autorităţile ucrainene susţin că asasinatul a fost înscenat pentru dejucarea unui complot organizat de serviciile secrete ruse în scopul uciderii jurnalistului.

Babcheko, un critic al administraţiei Putin în vârstă de 41 de ani, s-a prezentat miercuri la o conferinţă de presă, la o zi după ce fusese declarat "mort".

Şeful Serviciului ucrainean de securitate (SBU), Vasil Hristak, a declarat că a fost demarată o operaţiune în scopul prinderii asasinilor plătiţi de forţele ruse. Poliţia a anunţat că a arestat o persoană în acest caz.

Arkadi Babcenko se mutase din Rusia în Ucraina de mai puţin de un an, deoarece se temea să nu fie asasinat.

Relaţiile între Rusia şi Ucraina s-au agravat în urma anexării Crimeii în 2014 şi susţinerii separatiştilor pro-ruşi în Ucraina de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici