Ucraina reţine înalte personalităţi publice suspectate de spionaj pentru Rusia

Ucraina a reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un lider de afaceri suspectaţi că fac parte dintr-o presupusă reţea de spionaj rusă, a anunţat marţi Serviciul de Securitate al Ucrainei, conform Reuters.

4378 afișări
Imaginea articolului Ucraina reţine înalte personalităţi publice suspectate de spionaj pentru Rusia

Ucraina reţine înalte personalităţi publice suspectate de spionaj pentru Rusia

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a dat numele celor doi suspecţi, dar i-a identificat ca fiind un înalt funcţionar din cadrul Secretariatului Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.

Într-o declaraţie pe aplicaţia Telegram, SBU a precizat că a desfăşurat o "operaţiune specială în mai multe etape" pentru a neutraliza presupusa reţea de spionaj.

"Rezultatul: la Kiev, şeful unui departament al Secretariatului Cabinetului de Miniştri şi şeful uneia dintre direcţiile Camerei de Comerţ şi Industrie au fost reţinuţi", a declarat SBU. "Aceşti oficiali au transmis inamicului diverse informaţii de informaţii: de la starea capacităţii noastre de apărare până la aranjamentele de la frontiera de stat şi datele personale ale ofiţerilor ucraineni de aplicare a legii".

Rusia nu a comentat declaraţia SBU.

Cei doi suspecţi principali au fost prezentaţi într-o înregistrare video stând în faţa unui steag ucrainean şi spunând că au colaborat cu Moscova.

Nu a fost clar dacă au vorbit sub constrângere.

SBU a precizat că Rusia i-a plătit pe suspecţi între 2.000 şi 15.000 de dolari pe sarcină, în funcţie de nivelul de secretizare şi de importanţa informaţiilor. Unul dintre bărbaţi a declarat în videoclip că a primit în total 33.000 de dolari pentru activităţile sale, iar celălalt a spus că a primit 27.000 de dolari.

Unul dintre ei, care avea numele de cod "Kireev", a spus că a colaborat din 2016. Celălalt a spus că a făcut acest lucru din 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici