Ucraina vrea să revitalizeze Cernobîlul

Ucraina lucrează în prezent la un program guvernamental extins destinat "revitalizării" zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobîl, a anunţat luni premierul Mykola Azarov, relatează RIA Novosti în pagina electrinică.

455 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea să revitalizeze Cernobîlul

Ucraina vrea să revitalizeze Cernobîlul (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Potrivit unor experţi, nivelul radiaţiei în zona de excludere de la Cernobîl a scăzut semnificativ în ultimii ani, a subliniat Azarov, adăugând că în afara zonei de excludere, în regiunea Kiev, nu există zone locuite cu niveluri ridicate de radiaţie.

"Există motive întemeiate pentru revitalizare, oferirii unei «a doua vieţi» acestor case abandonate, oraşe şi zone rezidenţiale. Ele reprezintă locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru bugetul nostru", a subliniat premierul.

La sfârşitul lui martie, preşedintele Victor Ianukovici a declarat că, la 26 aprilie, când Ucraina marchează 26 de ani de la catastrofa nucleară, vor începe lucrări de construire pentru un nou sarcofag la centrala nucleară de la Cernobîl.

Noul sarcofag va costa 935 de milioane de euro (1,2 miliarde de dolari). Cea mai mare parte a sumei a fost colectată prin donaţii în cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total.

Construcţia camerei de izolare, o instalaţie de metal, înaltă de 105 metri şi cu o lungime de 260 de metri, care va acoperi reactorul, urmează să fie finalizată până în 2015, au anunţat oficiali ucraineni. Reactorul distrus a fost acoperit cu o cameră de izolară din beton, în lunile imediat următoare dezastrului din 1986. Aceasta a început să se degradeze, iar în prezent există pericolul unor scurgeri radioactive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici