UE acordă Serbiei statutul de candidat

Statele Uniunii Europene au decis să acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la UE, arată un proiect de declaraţie comună al şefilor de stat şi al guvernelor celor 27 de state reunite joi seară la Bruxelles.

4307 afișări
Imaginea articolului UE acordă Serbiei statutul de candidat

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul European a acordat statutul de candidat Serbiei", arată acest text redactat la începutul acestei seri, ceea ce înseamnă cu acord a fost atins în unanimitate de către statele membre UE.

Preşedintele român Traian Băsescu a renunţat joi, să se opună acordării acestui statut Belgradului, îndepărtând astfel ultimul obstacol pentru acestă etapă importantă în vederea aderării Serbiei. Bucureştiul era preocupat de respectarea drepturilor minorităţilor române din Serbia, dar în final a obţinut garanţii în această privinţă.

După acordarea acestui statut, este încă necesar ca Serbia, ce bate la uşa UE de peste doi ani, să înceapă negocierile de aderare ceea ce nu va fi doar o formalitate. În cel mai bun caz, Belgradul se poate aştepta să se alăture Uniunii la sfârşitul acestui deceniu.

Toate statele UE consideră în prezent că Serbia a îndeplinit ultimele condiţii impuse pentru obţinerea statutului de candidat, inclusiv o îmbunătăţire a relaţiilor cu Kosovo care va putea participa ca atare la reuniunile din Balcani privind chestiuni regionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici