UE alocă 50 de miliarde de euro pentru combaterea Covid-19. Unde se duc banii

  • Parlamentul European a adoptat crearea unui Fond de Solidaritate împotriva Coronavirus de 50 de miliarde de euro
  • Acesta va fi introdus în bugetul UE 2021-2027 pentru investiţii în sistemul medical
  • Propunerea aparţine europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan
4042 afișări
Imaginea articolului UE alocă 50 de miliarde de euro pentru combaterea Covid-19. Unde se duc banii

Sursa foto: Profimedia

Uniunea Europeană va aloca în bugetul pe următorii ani suma de 50 de miliarde de euro pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Fondul European de Solidaritate împotriva Coronavirus va aduce investiţii în sistemul medical din Europa.

Propunerea aparţine europarlamentarului PNL Siegfried Mureşan şi a fost adoptată noaptea trecută, în Parlamentul European.

Crearea Fondului de Solidaritate va fi inclusă în rezoluţia pe care Parlamentul European o va adopta astăzi despre măsurile Uniunii Europene privind combaterea pandemiei de COVID-19 şi a efectelor sale.

„Fondul propus de mine va avea doi piloni: primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de ţările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale şi de urgenţă. Banii ar urma să fie accesibili în primii doi ani ai Bugetului multianual.

Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Este un instrument care va funcţiona în felul următor: Comisia Europeană va împrumuta aceşti bani de pe pieţele internaţionale, apoi va împrumuta mai departe ţările membre ale UE pentru a face investiţii în sistemul medical şi de sănătate, dar şi în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o ţară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiţii avantajoase şi vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene”, a scris Mureşan, pe Facebook.

Crearea Fondului de Solidaritate împotriva Coronavirus va fi inclusă în negocierile Parlamentului European cu Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici