UE cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia

Uniunea Europeană cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia, la un an de la referendumul organizat în peninsula ucraineană, afirmă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini într-un comunicat publicat luni.

274 afișări
Imaginea articolului UE cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia

UE cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Uniunea Europeană va rămâne dedicată implementării depline a politicii sale de nerecunoaştere a Crimeei, inclusiv prin măsuri restrictive. UE cere din nou statelor membre ONU să aibă în vedere măsuri de nerecunoaştere similare în conformitate cu Rezoluţia 68/262 a Adunării Generale a ONU" din 27 martie 2014, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului UE.

Mogherini susţine că UE rămâne ferm dedicată suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, la un an de la "referendumul" ilegal şi ilegitim şi anexarea ulterioară a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia.

Totodată, continuă ea, Bruxelles-ul nu recunoaşte şi continuă să condamne acest act de încălcare a dreptului internaţional. "Anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia este o provocare directă la adresa securităţii internaţionale cu implicaţii grave pentru ordinea juridică internaţională care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor", afirmă comunicatul.

De asemenea, UE îşi reafirmă îngrijorarea profundă faţă de construcţia militară continuă şi deteriorarea situaţiei privind drepturile omului în Peninsula Crimeea, inclusiv negarea libertăţii de exprimare şi persecutarea persoanelor care aparţin grupurilor minoritare. Uniunea Europeană îşi reiterează apelul de a se oferi acces deplin şi nerestricţionat actorilor din domeniul drepturilor omului la întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea şi Sevastopol.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat independenţa faţă de Ucraina printr-un referendum organizat la 16 martie 2014. Reunificarea sa cu Rusia a fost aprobată după două zile de Moscova. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un "act de anexare".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici