UE critică dur parteneriatul SUA-Marea Britanie-Australia. ”Ne aminteşte de era Trump. Vom face o prioritate din autonomia strategică europeană”

  • Uniunea Europeană critică parteneriatul de securitate semnat de SUA, Marea Britanie şi Australia.
  • Josep Borrell: „Această situaţie ne obligă, încă o dată, să reflectăm asupra necesităţii de a avea ca prioritate autonomia strategică europeană".
812 afișări
Imaginea articolului UE critică dur parteneriatul SUA-Marea Britanie-Australia. ”Ne aminteşte de era Trump. Vom face o prioritate din autonomia strategică europeană”

Uniunea Europeană a criticat dur, vineri, parteneriatul de securitate al Statelor Unite cu Marea Britanie şi Australia, argumentând că acesta este un motiv suplimentar pentru consolidarea autonomiei strategice europene, informează agenţia Associated Press.

„Eu presupun că un acord de acest fel nu a fost conceput alaltăieri. Necesită un anumit timp; cu toate acestea, noi nu am fost consultaţi", a afirmat vineri Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Această situaţie ne obligă, încă o dată, să reflectăm asupra necesităţii de a avea ca prioritate autonomia strategică europeană", a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine americane cu propulsie nucleară. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

Franţa a criticat vehement decizia SUA. „Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi", a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. „Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm", a subliniat ministrul francez de Externe.

Casa Albă susţine că Administraţia Joseph Biden a comunicat cu Franţa înaintea semnării parteneriatului de securitate cu Marea Britanie şi Australia, însă Ambasada franceză din Washington a negat acest lucru, semnalând că a aflat despre parteneriat din presă.

În contextul iniţiativei Statelor Unite, Marii Britanii şi Australiei, Uniunea Europeană a prezentat, joi, propria strategie care prevede intensificarea activităţilor în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitaţie al lumii" din punctul de vedere al intereselor economice şi politice ale Bruxellesului.

Statele Unite au salutat intensificarea rolului ţărilor europene în zona Indo-Pacifică, iar secretarul de Stat Antony Blinken a subliniat, joi seară, pe fondul criticilor enunţate de Administraţia de la Paris, că Franţa rămâne „un partener vital".

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici