UE critică Rusia pentru că a impus sancţiuni politicienilor europeni în criza din Ucraina

Oficiali europeni au criticat sâmbătă Rusia pentru introducerea pe o listă de sancţiuni a numelor a 89 de persoane care au primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul rusesc, relatează DPA în pagina electronică.

706 afișări
Imaginea articolului UE critică Rusia pentru că a impus sancţiuni politicienilor europeni în criza din Ucraina

UE critică Rusia pentru că a impus sancţiuni politicienilor europeni în criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moscova a împiedicat mai mulţi politicieni europeni să călătorească pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, evocând o listă confidenţială cu persoane vizate de interdicţie, dar fără să dea informaţii despre această listă.

Însă detalii au început să apară vineri, la doar câteva zile după ce Rusia l-a întors din drum pe parlamentarul conservator Karl-Georg Wellmann, preşedintele grupului de prietenie germano-ucrainean din cadrul Parlamentului german şi care a criticat Moscova în legătură cu războiul din estul Ucrainei.

"Acea listă cu 89 de nume nu a fost împărtăşită de către autorităţile ruse", a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, adăugând că "noi nu avem nicio altă informaţie cu privire la baza legală şi procesul acestei decizii".

"Noi considerăm această măsură total arbitrară şi nejustificată, în special în absenţa oricărei clarificări suplimentare şi transparenţe", a declarat purtătorul de cuvânt, citat într-un comunicat.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat, într-o vizită în regiune, că lista nu va ajuta eforturile de dezamorsare a "conflictului încăpăţânat şi periculos" din estul Ucrainei.

"Eu nu cred că este deosebit de înţelept să institui asemenea interdicţii de intrare" pe teritoriul ţării, a declarat Steinmeier la Dnipropetrovsk, un oraş din estul Ucrainei.

Berlinul a solicitat clarificări suplimentare de la Moscova, a anunţat Ministerul german de Externe, adăugând că persoanele de pe listă au dreptul să ştie de ce apar pe ea, pentru ca să poată să acţioneze pe cale legală.

Criza ucraineană a adus relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni, inclusiv blocarea bunurilor şi interdicţii de călătorie pe teritoriul european unui număr de 151 de ruşi şi ucraineni, din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi unei presupuse susţineri a separatiştilor proruşi.

Pe lista rusească, postată online de către postul finlandez Yle, se află Wellmann şi o serie de alţi parlamentari, ca eurodeputaţii Rebecca Harms (Verzi), Guy Verhofstadt (liberali), un fost premier belgian, şi fostul premier polonez Jerzy Buzek.

Autenticitatea documentului nu a putut să fie confirmată imediat. Moscova nu a comentat pe tema publicării listei.

Pe ea se mai află numele fostului vicepremier britanic Nick Clegg, al consilierului guvernamental german Uwe Corsepius, al fostului comisar european pentru Politica de vecinătate Stefan Fule şi al intelectualului francez Bernard-Henri Levy, dar şi ale unor militari europeni de rang înalt.

"Acest lucru scade şi mai mult încrederea reciprocă şi împiedică orice eforturi în vederea unui dialog constructiv de găsire a unei soluţii paşnice şi de durată la actuala criză geopolitică", a declarat preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

El a îndemnat Moscova să "asigure transparenţa deciziilor sale, în conformitate cu legea internaţională şi obligaţiile legale, acordând persoanelor vizate dreptul la apărare şi la apel".

Premierul olandez Mark Rutte a confirmat existenţa listei vineri. Ministrul olandez de Externe Bert Koenders l-a convocat pe ambasadorul rus căruia i-a prezentat indignarea sa, îndemnând la transparenţă şi la justificarea interdicţiilor de călătorie, a declarat un purttor de cuvânt.

"Respingem această abordare a Moscovei şi am comunicat deja acest lucru", a declarat Rutte la Haga. Parlamentari olandezi sunt vizaţi de măsuri.

"Această listă nu aduce veşti bune pentru relaţiile dintre UE şi Rusia", a declarat Harms, care a fost întoarsă din drum de către Rusia. Ea vizează politicieni care susţin Ucraina şi drepturile omului, democraţia şi societatea civilă în Rusia, a declarat ea.

"Este clar că (preşedintele rus) Vladimir Putin consideră criticile cinstite cu privire la abordarea sa autoritaristă drept o ameninţare la adresa puterii sale", a subliniat ea.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici