UE face apel la Recep Tayyip Erdogan să joace "un rol de reconciliator" pentru Turcia

Uniunea Europeană a făcut apel luni la Recep Tayyip Erdogan, ales duminică la preşedinţia Turciei, să joace "un rol de reconciliator pentru societatea turcă", într-un mesaj publicat de preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy.

150 afișări
Imaginea articolului UE face apel la Recep Tayyip Erdogan să joace "un rol de reconciliator" pentru Turcia

UE face apel la Recep Tayyip Erdogan să joace "un rol de reconciliator" pentru Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vă felicităm pentru alegere (...) şi sperăm că veţi juca un rol de reconciliator, care este cel al noii funcţii, aşa cum v-aţi angajat, pentru a uni toate comunităţile, credinţele, sensibilităţile, opiniile şi modurile de viaţă ale societăţii turce", scrie Van Rompuy în acest mesaj, semnat şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Preşedinţii celor două instituţii europene amintesc că Turcia este "un partener capital pentru UE: o ţară candidată la aderare, un vecin, un partener comercial şi un aliat diplomatic".

Ei l-au invitat pe preşedintele turc să "continue eforturile pentru reglementarea problemei kurde şi pentru a găsi o rezolvare în Cipru", stat membru al UE, a cărui parte de nord este ocupată de Turcia.

Ales duminică preşedinte al Turciei în primul scrutin cu vot universal, Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2003, a promis că va fi "preşedintele a 77 de milioane de turci, şi nu doar al celor care au votat" pentru el.

"Îi rog pe toţi cei care mă califică drept dictator şi autocrat să îşi revizuiască poziţia", a avertizat el de la balconul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), pe care l-a condus până în prezent, dar care trebuie să-şi schimbe conducerea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici