UE îndeamnă Coreea de Nord să nu alimenteze noi tensiuni şi să se "reangajeze" în favoarea păcii

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Coreea de Nord să nu "alimenteze tensiunile" şi să se "reangajeze" în favoarea păcii şi securităţii, după ce Phenianul a făcut încă un pas în escaladarea sa belicoasă.

1898 afișări
Imaginea articolului UE îndeamnă Coreea de Nord să nu alimenteze noi tensiuni şi să se "reangajeze" în favoarea păcii

UE îndeamnă Coreea de Nord să nu alimenteze noi tensiuni şi să se "reangajeze" în favoarea păcii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a "deplâns", citată într-un comunicat, anunţul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. "Va fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul negocierilor cu Grupul Celor Şase privind închiderea acestor instalaţii", a subliniat ea.

UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a "ameninţării stabilităţii regiunii" va conduce "în mod inevitabil la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale".

Coreea de Nord "trebuie să evite să alimenteze noi tensiuni şi să îşi arate angajamentul în favoarea obiectivului unei dezarmări nucleare complete, verificabile şi ireversibile a peninsulei coreene", aduagă Lady Ashton.

"Încă o dată", ea îi îndemană pe liderii nord-coreeni la o "abordare constructivă şi să se reangajeze alături de comunitatea internaţională, mai ales în cadrul negocierilor între şase (ţări) cu scopul de a acţiona în vederea unei păci durabile şi securităţii într-o peninsulă coreeană non-nucleară".

Coreea de Nord a păşit într-o nouă etapă de provocări, joi, anunţând că a aprobat un proiect al unor operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici