UE pregăteşte lansarea celui mai ambiţios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice

Uniunea Europeană va lansa, săptămâna viitoare, cel mai ambiţios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice, proiect cunoscut ca Acordul Verde European, care va schimba în mod radical economia Blocului comunitar, relatează agenţia de ştiri Bloomberg.

3805 afișări
Imaginea articolului UE pregăteşte lansarea celui mai ambiţios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice

UE pregăteşte lansarea celui mai ambiţios program din lume privind combaterea schimbărilor climatice

Liderii UE se vor angaja ca în 2050 să reducă la zero emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de declaraţie comună pentru summitul din 12-13 decembrie, la Bruxelles. Uniunea Europeană va promite sporirea investiţiilor verzi, analizează posibilitatea destinderii interdicţiei de a acorda ajutoare de stat pentru companii, şi impozitarea importurilor din ţări care nu corespund standardelor de mediu.

"Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acţionăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la o conferinţă pe teme climatice, organizată luni de Naţiunile Unite. "Este o tranziţie generaţională pe care trebuie să o realizăm", a adăugat von der Leyen.

Planul UE ar plasa Blocul comunitar înaintea altor actori internaţionali majori. Ţări ca India, China şi Japonia, încă nu au transpus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naţionale obligatorii. Mai mult, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că va retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat în anul 2015.

Comisia European va avea sarcina de a întocmi regulile ce vor transforma economia europeană, după ce liderii statelor membre vor fi aprobat obiectivele pentru 2050 privind clima.

Formularea proiectului de comunicat comun însă s-ar putea modifica înainte de summitul de săptămâna viitoare.

Pentru a se asigura că Polonia, ţară care se bazează într-o mare măsură pe cărbune, nu se va opune obiectivelor în plan climatic, liderii UE vor să propună un "cadru favorabil", care să includă sprijin financiar.

Comisia Europeană a estimat că, după 2030, ar putea fi necesare investiţii suplimentare în energie şi infrastructură de până la 290 miliarde de euro pe an pentru îndeplinirea obiectivelor. În cadrul planului, Banca Europeană de Investiţii, care va conduce eforturile de finanţare, s-a angajat să mobilizeze 1 trilion de euro pe parcursul unui deceniu.

Von der Leyen a declarat la reuniunea ONU că Executivul UE va propune în luna martie o directivă europeană care "va face ireversibilă tranziţia la neutralitatea climatică".

Şefa Comisiei Europene urmează să dezvăluie mai multe detalii ale planului în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pe data de 11 decembrie, cu o zi înaintea summitului liderilor UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
mediu,
energie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici