UE şi Turcia încearcă să finalizeze un acord controversat privind criza migranţilor

Cei 28 de lideri UE se întâlnesc la Bruxelles joi, la zece zile după un prim summit, cu scopul de a încerca să finalizeze un important acord cu Turcia, al cărui conţinut provoacă rezerve puternice, în special din partea Ciprului, relatează AFP online.

685 afișări
Imaginea articolului UE şi Turcia încearcă să finalizeze un acord controversat privind criza migranţilor

UE şi Turcia încearcă să finalizeze un acord controversat privind criza migranţilor

Acest nou summit de două zile urmează să înceapă abia joi seara să abordeze arzătoarea criză a migraţiei, la un dineu - care se anunţă tensionat - între nişte lideri europeni divizaţi. Europenii îl vor primi vineri dimineaţa pe premierul turc Ahmet Davutoglu.

Cancelarul german Angela Merkel, care a jucat un rol major în negocierile cu turcii, apreciază că încheierea unui acord va oferi o "primă şansă" găsirii unei soluţii colective la problema migraţiei. Însă acest lucru nu înseamnă un cec în alb pentru Ankara, a dat ea asigurări.

"Obiectivul este clar: un acord acceptabil atât pentru cele 28 de state membre, cât şi pentru partenerii noştri turci", a repetat miercuri seara preşedintele Consiliului European Donald Tusk, însărcinat de ţările europene să negocieze cu Ankara, în pofida unor scurtcircuitări ale Berlinului, pe care nu le-a prea apreciat.

Uniunea Europeană (UE), care încearcă de mai multe luni să obţină din partea Turciei o colaborare în vederea opririi fluxului de migranţi, a fost surprinsă de amploarea noii "propuneri turce" de la precedentul summit, pe 7 martie. Ankara se declară de-acum dispusă să preia toţi noii migranţi care ajung pe insulele greceşti de pe coastele turceşti, inclusiv solicitanţii de azil.

Această idee nu poate decât să atragă o Uniune care a primit peste 1,2 milioane de cereri de azil în 2015, însă proiectul ridică numeroase probleme.

"Lista problemelor de soluţionat înainte ca noi să putem încheia un acord este lungă", a admis Donald Tusk în scrisoarea prin care-i invită la summit pe Cei 28, în care stabileşte ca "prioritate absolută să ne asigurăm că deciziile noastre respectă dreptul european şi internaţional".

În mijlocul unui val de critici la adresa proiectului de acord - vizând mai ales trimiterea tuturor migranţilor în Turcia -, ONU a avertizat cu privire la ilegalitatea unor "posibile expulzări colective şi arbitrare".

 Un vot de veto cipriot?

Comisia Europeană (CE) a dat asigurări miercuri că orice acord va respecta dreptul şi a promis că fiecare solicitant de azil va dispune de garantarea unei procesări individuale a solicitării şi de mijloace de recurs împotriva unei expulzări.

Potrivit proiectului de acord, europenii se angajează ca în schimbul fiecărui sirian expulzat să "reinstaleze" în UE alt sirian din Turcia.

În schimbul eforturilor sale, Turcia va obţine o accelerare a procesului liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci şi o relansare a negocierilor de aderare, blocate de contenciosul istoric cu Ciprul.

Acest ultim angajament constituie un punct de blocaj pentru Nicosia, care ar putea ameninţa un acord cu Ankara.

"Aderarea Turciei la Uniunea Europeană nu este absolut deloc pe ordinea de zi", a vrut să asigure miercuri Angela Merkel, subliniind că este necesar ca Europa să rămână fermă în faţa Ankarei cu privire la valorile sale democratice, în contextul în care puterea islamo-conservatoare turcă este acuzată de o derivă aurotitaristă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut tot miercuri ridicarea imunităţii parlamentarilor prokurzi. Cu o zi înainte, universitari au fost arestaţi pentru că au semnat o petiţie în favoarea minorităţii kurde.

În contextul în care zeci de mii de migranţi sunt blocaţi în Grecia, după închiderea rutei migraţiei prin Balcani, Merkel a criticat tot miercuri lipsa de solidaritate a unor ţări europene.

Tensiunea este în continuare puternică la frontiera greco-macedoneană, unde sunt blocaţi, în condiţii foarte dificile, mii de migranţi, după închiderea "rutei balcanice".

De asemenea, migranţii continuă să folosească alte rute în încercarea de a ajunge în Europa. Peste 2.400 de persoane au fost salvate, începând de marţi, în largul Libiei, iar trei cadavre au fost găsite, a anunţat miercuri Paza de Coastă italiană, în timp ce erau în curs alte operaţiuni de salvare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici