Oferte de ajutor şi mesaje de solidaritate pentru Chile, afectat de un cutremur puternic

Comunitatea internaţională a început să se mobilizeze pentru Chile, unde un cutremur puternic a provocat sâmbătă moartea a 147 de persoane, UE anunţând un ajutor de urgenţă de trei milioane de euro, în timp ce mesajele de solidaritate au venit în număr mare la Santiago.

170 afișări
Imaginea articolului Oferte de ajutor şi mesaje de solidaritate pentru Chile, afectat de un cutremur puternic

Oferte de ajutor şi mesaje de solidaritate pentru Chile, afectat de un cutremur puternic (Imagine: Mediafax Foto)

Departamentul pentru ajutor umanitar al Comisiei Europene (ECHO) este pregătit să mobilizeze un ajutor de primă urgenţă în valoare de trei milioane de euro pentru a răspunde nevoilor imediate, a anunţat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

UE este pregătită "să acorde tot ajutorul posibil pe care îl vor cere autorităţile chiliene", a adăugat Barroso, care s-a declarat "profund şocat de amploarea dezastrului".

Banca Mondială şi-a oferit, de asemenea ajutorul. "Gândurile noastre se îndreaptă către poporul chilian în aceste momente dificile", a declarat preşedintele BM, Robert Zoellick, într-un comunicat publicat la Washington, unde îşi are sediul instituţia.

"Banca Mondială este pregătită să susţină Guvernul chilian în toate modalităţile pe care acesta le va considera utile", a adăugat el.

Banca Mondială a precizat că se poate "sprijini pe experienţa sa considerabilă în materie de gestionare a catastrofelor şi de reconstrucţie pentru a ajuta Chile să facă faţă consecinţelor cutremurului".

Vorbind de "sute de morţi" în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,8, preşedintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite "sunt pregătite să acorde ajutor operaţiunilor de salvare şi reconstrucţie".

"Avem resurse care pot fi mobilizate dacă Guvernul chilian ne cere ajutorul", a declarat el într-o scurtă alocuţiune susţinută în faţa Casei Albe.

Organizaţiile umanitare britanice au anunţat că vor debloca fonduri, vor trimite echipe de evaluare pe teren şi vor lansa apeluri pentru donaţii.

Crucea Roşie britanică a menţionat deblocarea a 50.000 de lire sterline (56.000 de euro).

Filiala britanică a Oxfam intenţionează să trimită din Columbia o echipă de ingineri şi experţi în logistică sâmbătă.

"Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de poporul din Chile", a declarat premierul britanic Gordon Brown. "Populaţia din Chile suferă enorm în prezent, dar Marea Britanie este pregătită să ajute, vom face tot posibilul", a declarat el.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că supravghează "îndeaproape evoluţia situaţiei, în special riscul de tsunami pe Cercul de Foc al Pacificului, după cutremurul puternic din Chile", adăugând că un ajutor din partea Naţiunilor Unite este disponibil dacă Santiago îşi exprimă dorinţa.

El le-a transmis "condoleanţe celor care şi-au pierdut rude şi prieteni şi le-a urat răniţilor însănătoşire grabnică", potrivit unui comunicat.

Statele Unite au declarat, de asemenea, că supraveghează "îndeaproape situaţia, în special posibilitatea formării unui tsunami". "Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către chilieni şi suntem gata să îi ajutăm", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a declarat "profund emoţionat" şi şi-a exprimat "solidaritatea profundă" cu autorităţile şi poporul chiliene.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a anunţat că, "în colaborare cu partenerii săi din Uniunea Europeană, Franţa este gata să răspundă cererilor de asistenţă din partea Chile".

Spania este "la dispoziţia statului Chile pentru a ajuta cu tot ceea ce este nevoie", se arată într-o telegramă a şefului Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, adresată preşedintelui chilian Michelle Bachelet, în care acesta le transmite condoleanţe chilienilor.

Mesajele de solidaritate şi de condoleanţe au venit în număr mare din America Latină. Preşedintele argentinian Cristina Kirchner i-a oferit omologului său chilian tot ajutorul necesar pentru a înfrunta consecinţele cutremurului.

Venezuela şi-a exprimat "tristeţea profundă pentru zecile de victime ale îngrozitorului cutremur care a afectat poporul frate chilian", în timp ce la Lima, Guvernul a decretat zi de doliu naţional pentru 1 martie, în semn de solidaritate cu poporul din Chile.

Mesaje de solidaritate cu Chile au fost trimise şi de Peru, Uruguay, Costa Rica, Panama, Guatemala şi Republica Dominicană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici