UE va aplica noi sancţiuni Belarusului. Ar putea fi vizate contracte cu firme din România

Uniunea Europeană este aproape de un acord pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, din cauza crizei imigranţilor, iar măsurile restrictive ar putea viza contractele companiei aeriene naţionale Belavia cu alte firme, inclusiv din România, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters.

786 afișări
Imaginea articolului UE va aplica noi sancţiuni Belarusului. Ar putea fi vizate contracte cu firme din România

UE va aplica noi sancţiuni Belarusului. Ar putea fi vizate contracte cu firme din România

Uniunea Europeană şi NATO acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar din cauza tensiunilor cu Occidentul.

Consiliul Uniunii Europene ar urma să aprobe miercuri o rezoluţie prin care acţiunile regimului de la Minsk de trimitere a imigranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia vor fi catalogate drept "război hibrid". Ulterior, ţările UE vor extinde sancţiunile economice impuse Belarusului. Vor fi sancţionaţi 30 de oficiali şi entităţi din Belarus, inclusiv ministrul de Externe, Vladimir Makei, şi compania aeriană naţională Belavia.

Compania Belavia este vizată deja de sancţiuni, având interdicţie de a efectua zboruri în spaţiul Uniunii Europene, după ce regimul de Minsk a forţat aterizarea unui avion Ryanair pentru arestarea unui jurnalist disident. Acum, UE pregăteşte noi sancţiuni directe, astfel că Belavia nu va mai putea închiria aeronave de la companii din România, Irlanda şi Danemarca, potrivit Reuters. Totuşi, liderii UE discută dacă noile sancţiuni se vor aplica viitoarelor contracte de închiriere sau celor deja existente.

UE şi Polonia se tem de incidente militare la frontiera cu Belarus. Aleksandr Lukaşenko a vorbit cu Vladimir Putin

Uniunea Europeană şi Polonia se tem că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false. Cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află acum la frontiera dintre Polonia şi Belarus. "Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană", a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de BBC. Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră. "Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime", a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională.

În schimb, regimul de la Minsk susţine, potrivit agenţiei Tass, că Polonia a transferat echipamente militare la frontiera cu Belarus.

În contextul amplificării tensiunilor, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a vorbit marţi, prin telefon, cu Vladimir Putin. "Cei doi lideri au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei refugiaţilor", a transmis Preşedinţia Rusiei, conform Agenţiei France-Presse.

Mii de imigranţi extracomunitari se adunaseră, luni după-amiază, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, iar unele grupuri au încercat să distrugă gardul metalic. Au existat informaţii că militari belaruşi au tras focuri de avertisment. În acest context, Guvernul Poloniei a decis, luni seară, închiderea punctului vamal Kuznica.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor "hibride" în conflictul cu Uniunea Europeană. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici