UE va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu respectă Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit

  • UE avertizează că va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu respectă Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit.
  • Maros Sefcovic: "UE nu va ezita să reacţioneze rapid, ferm şi determinat pentru a se asigura că Marea Britanie îşi respectă obligaţiile internaţionale."
  • Guvernul Boris Johnson contestă Procotolul nord-irlandez, pe care l-a acceptat prin Acordul Brexit.
1167 afișări
Imaginea articolului UE va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu respectă Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit

UE va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu respectă Protocolul nord-irlandez al Acordului Brexit

Uniunea Europeană va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu va aplica în totalitate Protocolul Acordului Brexit în provincia Irlanda de Nord, afirmă Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză.
 
"UE şi Marea Britanie trebuie să depună eforturi pentru respectarea direcţiilor agreate bilateral. Dacă nu se va întâmpla acest lucru şi dacă Marea Britanie va adopta noi măsuri unilaterale în următoarele săptămâni, UE nu va ezita să reacţioneze rapid, ferm şi determinat pentru a se asigura că Marea Britanie îşi respectă obligaţiile internaţionale", a declarat Maros Sefcovic, citat de agenţia Associated Press.
 
Un alt oficial de la Bruxelles, citat de cotidianul The Times, a afirmat că Uniunea Europeană este pregătită să impună sancţiuni comerciale şi tarife vamale Marii Britanii.
 
"Trebuie să colaborăm pentru a scrie un nou capitol în relaţia UE-Marea Britanie, bazată pe încredere. Principalul meu mesaj, înaintea deplasării la Londra, pentru a mă întâlni cu David Frost este că trebuie să iniţiem eforturile pentru funcţionarea Consiliului parteneriatului şi să abordăm implementarea Protocolului nord-irlandez", a subliniat Maros Sefcovic, prin Twitter.
 
Reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Guvernului Boris Johnson se vor întâlni miercuri într-o încercare de a depăşi disensiunile privind aplicarea Protocolului nord-irlandez.
 
"Uniunea Europeană a avut răbdare, dar răbdarea UE se cam termină. Dacă vor continua actualele tendinţe, va trebui să luăm în considerare toate instrumentele şi toate opţiunile care sunt disponibile", a declarat luni un oficial de la Bruxelles, sub protecţia anonimatului.
 
Uniunea Europeană a lansat deja o acţiune judiciară împotriva Londrei din cauza unei decizii unilaterale de a amâna aplicarea controalelor vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Oficialul citat a avertizat că în cazul în care procedurile judiciare nu vor fi suficiente, UE ar putea lua alte măsuri, fără însă a oferi detalii.
 
Guvernul Boris Johnson a sistat lucrările pentru construcţia de puncte vamale şi nu oferă acces suficient pe teren inspectorilor UE.
 
David Frost, secretar de stat britanic responsabil de Relaţiile cu UE, a cerut Uniunii Europene să fie mai pragmatică.
 
Preşedintele SUA, Joseph Biden, va insista, cu ocazia întrevederii cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, ca Guvernul de la Londra să respecte statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu Uniunea Europeană şi va avertiza că problemele din Irlanda de Nord riscă să afecteze perspectivele unui eventual acord comercial SUA-Marea Britanie, afirmă surse citate de cotidianul The Times.
 
Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii după Brexit.
 
Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
 
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici