Uganda riscă să-şi strice relaţiile cu SUA, după ce a decis pedeapsa cu moartea pentru homosexuali

Din 389 de deputaţi, doar două voturi au fost împotrivă, astfel că Uganda a adoptat linia dură în privinţa homosexualităţii, iar singurul lucru care lipseşte din lege este semnătura preşedintelui Museveni.

368 afișări
Imaginea articolului Uganda riscă să-şi strice relaţiile cu SUA, după ce a decis pedeapsa cu moartea pentru homosexuali

Ţara care prevede închisoare pe viaţă şi pedeapsa cu moartea pentru homosexuali

Parlamentul ugandez a adoptat o lege care prevede închisoarea pe viaţă şi pedeapsa cu moartea pentru homosexuali. Se gândise deja la asta în 2014, dar la momentul respectiv prevederea a fost respinsă de Curtea Constituţională din cauza „un viciu de formă”.

Lipseşte, de această dată, doar semnătura preşedintelui-autocrat Yoveri Museveni, care s-a poziţionat mereu împotriva drepturilor comunităţii Lgbtq+.Din 389 de deputaţi, doar doi membri ai partidului de guvernare au votat „nu”: Fox Odoi-Oywelowo şi Paul Kwizera.

Legea a fost prezentată de un coleg de opoziţie, Asuman Basalirwa, cu „scopul de a proteja valorile tradiţionale ale familiei”.

În cel puţin 30 de ţări africane, homosexualitatea este interzisă. Uganda este în fruntea acestei mulţimi homofobe. De asemenea, este interzis să-ţi declari apartenenţa: cei care se declară LGBTQ+ riscă 20 de ani de închisoare. Pedeapsa cu moartea este prevăzută pentru cazurile a ceea ce este definit ca „homosexualitate agravată”, când există implicarea minorilor sau a persoanelor cu SIDA.

Reacţia lui Blinken

„Legea anti-homosexualitate” a stârnit reacţii indignate în interiorul şi în afara micuţei ţări africane, cea care se laudă cu cea mai tânără populaţie din lume (vârsta medie de 16 ani). Din Statele Unite, secretarul de stat Antony Blinken a vorbit despre „o încălcare clară a drepturilor fundamentale ale tuturor ugandezilor” şi a invitat guvernul să nu o promoveze.

Uganda este din punct de vedere istoric un aliat al SUA, chiar dacă Museveni (şi soţia sa Janet, ministrul Educaţiei) au folosit adesea „contrastul cultural” cu Occidentul pentru a justifica opresiunea în creştere a homosexualilor.

Activişti renumiţi din Uganda, precum Frank Mugisha şi Kasha Jacqueline Nabagesera, şi-au făcut auzite vocile: „Sunt mândru că sunt ugandez – a spus Kasha pentru Guardian – şi lupta noastră împotriva acestei legi începe acum”. Cel mai mult suferă oamenii obişnuiţi, precum cei 110 indivizi care, în februarie, au raportat (nu autorităţilor, ci ONG-urilor) că au fost victime ale violenţei, abuzurilor pentru că erau „vinovaţi” de homosexualism.

Pe 16 martie, Museveni, dispreţuitor, a proclamat la televizor că „ţările occidentale ar trebui să înceteze să mai încerce să-şi impună practicile deviante în restul lumii”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici