Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong

Devenită un simbol al protestelor din Hong Kong faţă de refuzul Chinei de a accepta reforme democratice în oraş, umbrela a fost de-a lungul istoriei un accesoriu al reconcilierii politice.

630 afișări
Imaginea articolului Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong

Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest sens, profesorul american Edward H. Miller, de la Universitatea din Boston, menţionează simbolul de reconciliere politică pe care l-a avut umbrela în Anglia, în anii ’30, dar şi Statele Unite, în timpul mandatelor preşedinţilor Richard Nixon şi John F. Kennedy, relatează The Wall Street Journal, în ediţia online.

Profesorul american Edward H. Miller evocă o "mişcare a umbrelelor" în 1938, când premierul britanic Neville Chamberlain, care nu se despărţea niciodată de acest accesoriu, a provocat nemulţumirea populaţiei prin politica sa externă conciliantă, mai ales după ce a semnat Acordul de la Munchen, prin care a acceptat anexarea regiunii Sudete a Cehoslovaciei de către Germania nazistă. Deschiderea umbrelei a devenit, ulterior, sinonim al "invocării memoriei lui Neville Chamberlain", a explicat profesorul american.

De asemenea, umbrela a fost folosită şi de conservatorii din Statele Unite, în anii 1950, pentru a critica mai ales compromisul politic. În acest caz, Edward H. Miller reaminteşte că, înainte de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, un individ, identificat ulterior drept politicianul conservator Louis Steven Witt, a deschis o umbrelă de culoare neagră în momentul în care a trecut maşina în care se afla preşedintele american, iar gestul a fost interpretat drept un protest faţă de susţinerea de către administraţia Kennedy a dezarmării nucleare.

Profesorul Miller menţionează, totodată, şi episodul din 1972, când preşedintele Richard Nixon a fost întâmpinat cu un protest cu umbrele al studenţilor, la întoarcerea din turneul efectuat în China, unde se întâlnise cu liderii comunişti de la Beijing. De altfel, Nixon s-a întors din acest turneu şi cu un cadou din partea oficialilor chinezi – o umbrelă de mătase de culoare verde, notează profesorul american.

Miller adaugă că folosirea umbrelei are alte sensuri în cazul protestelor din Hong Kong. "Este un simbol al puterii, al sfidării", adaugă el. De altfel, participanţii la manifestaţiile care au luat amploare în Hong Kong au fost surprinşi în timp ce îşi foloseau umbrelele pentru a se apăra de gazele lacrimogene la care au recurs forţele locale de poliţie, iar mişcarea de protest a fost ulterior numită "Revoluţia umbrelelor". Deşi relatările cu privire la protestele din Hong Kong au fost cenzurate de Beijing, cuvântul umbrelă este în continuare prezent pe Internet în China.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici