Un adolescent palestinian a fost grav rănit de tiruri israeliene la Hebron

Un adolescent palestinian a fost grav rănit, joi, de tiruri israeliene la Hebron, în Cisiordania, unde au izbucnit violenţe la funeraliile unui alt palestinian ucis miercuri.

360 afișări
Imaginea articolului Un adolescent palestinian a fost grav rănit de tiruri israeliene la Hebron

Un adolescent palestinian a fost grav rănit de tiruri israeliene la Hebron (Imagine: AFP / Arhiva MediafaxFoto)

Potrivit unor surse medicale, Nasser Sharabani, în vârstă de 16 ani, a fost transferat la un spital din centrul oraşului pentru a fi operat după ce a fost atins în piept de un foc de armă. Circumstanţele incidentului nu sunt cunoscute încă.

Violenţele au izbucnit în timpul zilei la Hebron, în cadrul funeraliilor unui adolescent palestinian ucis miercuri seara de un grănicer israelian, pe care l-a ameninţat cu un pistol fals, potrivit poliţiei israeliene.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că soldaţii au tras asupra unei persoane care lansa un cocteil Molotov asupra unei poziţii militare.

"Soldaţii (...) au tras în direcţia sa", a declarat el. "Palestinianul a fost evacuat de Semiluna Roşie către un spital".

Peste 2.000 de persoane au participat la funeraliile lui Mohamed Salayma, în vârstă de 16 de ani, ucis miercuri seara în apropiere de un punct de control israelian din Hebron.

Confruntări au avut loc între protestatari palestinieni şi forţele de securitate israeliene şi după funeralii. Astfel, 21 de palestinieni au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc trase de soldaţii israelieni. Alţi 68 suferă de intoxicaţii cu gaz lacrimogen.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru AFP că armata a dispersat manifestanţii care aruncau cu pietre.

Ciocniri au avut loc şi după moartea adolescentului.

"Un palestinian s-a apropiat de un post al grănicerilor (care aparţin poliţiei, n.red.). Unul dintre ei i-a cerut actele de identitate. Palestinianul l-a atacat şi a scos un pistol pe care i l-a îndreptat spre cap. Un grănicer (femeie) din apropiere a tras şi a ucis palestinianul", a afirmat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

"Ulterior, pirotehniştii armatei au constatat că pistolul era de fapt o jucărie din metal", a adăugat ea.

Unchiul victimei, Nasser al-Salayma, a afirmat pentru AFP că versiunea isreliană privind moartea nepotului său este "inventată".

Alţi apropiaţi ai tânărului au povestit că mergeau să cumpere un tort în momentul incidentului.

La scurt timp după aceea, activiştii palestinieni au identificat grănicerul şi i-au postat fotografia pe reţelele de socializare, calificându-l drept "terorist".

La rândul lor, israelienii i-au publicat fotografia, salutând "gestul său eroic".

Tânăra, intervievată de cotidianul anglofon Jerusalem Post a afirmat că nu avea nicio îndoială cu privire la intenţiile palestinianului.

"Pentru mine era un pistol real îndreptat către un soldat şi era responsabilitatea mea să acţionez pentru a-i salva viaţa", a povestit ea.

Circa 190.000 de palestinieni trăiesc la Hebron, cel mai mare oraş palestinian din Cisiordania, într-un climat de tensiune cu 600 de colonişti instalaţi într-o enclavă în centrul oraşului, precum şi alţi 6.500 locuind în colonia Kiryat Arba, la periferie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici