Un aliat al preşedintelui din Kosovo, anchetat pentru favoritism politic

Un aliat al preşedintelui kosovar Hashim Thaci este anchetat pentru că ar fi garantat slujbe în cadrul instituţiilor şi companiilor de stat în baza afilierii politice, a declarat procurorul general al statului Kosovo, citat de site-ul agenţiei Reuters.

127 afișări
Imaginea articolului Un aliat al preşedintelui din Kosovo, anchetat pentru favoritism politic

Un aliat al preşedintelui din Kosovo, anchetat pentru favoritism politic

Investigarea lui Adem Grabovci se bazează pe probe ce includ înregistrări telefonice din cadrul unei operaţiuni anticorupţie derulate în anul 2011 de către poliţia Uniunii Europene, cunoscută drept EULEX.

Deşi EULEX nu a înaintat nici o acuzaţie împotriva acestuia, 1.200 de casete au fost divulgate de un portal de ştiri şi anchete jurnalistice.

Grabovci era pe atunci şeful facţiunii parlamentare a Partidului Democratic din Kosovo (PDK), pe atunci aflat sub conducerea lui Hashim Thaci, care a fost ales preşedinte în anul 2016.

"Din anul 2011, acesta (Grabovci) s-a folosit de poziţia şi autoritatea sa oficială pentru a-şi asigura influenţa şi puterea politică asupra deciziilor luate în cadrul agenţiilor guvernamentale kosovare şi întreprinderilor publice", a declarat procurorul general de stat.

Potrivit acestuia, Grabovci este anchetat pentru două capete de acuzare pentru angajarea unor persoane pe baza "afilierii politice"

În cadrul conversaţiilor telefonice, Grabovci poate fi auzit în timp ce oferă susţinătorilor partidului slujbe la companii finanţate de stat, precum căile ferate, curţi judiciare, universităţi, companii hidraulice, energetice şi de sănătate.

EULEX a fost instalat în Kosovo în anul 2008 pentru a ancheta cazuri de crimă de război, crimă organizată şi corupţie, care sunt considerate sensibile sau prea complexe de către sistemul judiciar kosovar.

Grabovci a demisionat de la conducerea grupului parlamentar PDK rămânând membru al Parlamentui şi partidului din care face parte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici