Un apropiat al lui Hamid Karzai, implicat într-un dosar de corupţie, este plătit de CIA

Un apropiat al preşedintelui afgan Hamid Karzai, aflat în centrul unei anchete de corupţie sensibile din punct de vedere politic, este plătit de Agenţia Centrală de Informaţii, potrivit unor oficiali afgani şi americani, citaţi de New York Times.

16 afișări
Imaginea articolului Un apropiat al lui Hamid Karzai, implicat într-un dosar de corupţie, este plătit de CIA

Un apropiat al lui Hamid Karzai (Foto), implicat într-un dosar de corupţie, este plătit de CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Se pare că Mohammed Zia Salehi, şeful de administraţie din cadrul Consiliului Naţional de Securitate, este de mulţi ani plătit de CIA, potrivit unor oficiali de la Kabul şi Washington. Nu se ştie exact ce trebuie să facă Salehi în schimbul acestor bani: să furnizeze informaţii agenţiei de spionaj, să prezinte obiective americane în interiorul palatului prezidenţial, sau ambele.

Relaţia lui Salehi cu CIA subliniază contradicţiile profunde din centrul politicii administraţiei Obama în Afganistan, în condiţiile în care oficialii americani îi cer lui Karzai să elimine corupţia din Guvernul său, dar finanţează în acelaşi timp chiar persoanele suspectate de fapte de corupţie.

Salehi a fost arestat în iulie şi eliberat după intervenţia lui Karzai. Nu a existat nicio referire la un posibil rol al CIA în eliberarea sa; în schimb, mai mulţi oficiali afirmă că Salehi ar fi la curent cu afacerile de corupţie din cadrul administraţiei lui Karzai.

Efortul de combatere a corupţiei din Afganistan, deşi este sprijinit puternic de Statele Unite, continuă să genereze dezbateri aprinse în cadrul administraţiei. Unii oficiali consideră că acest efort ar trebui să reprezinte un element central în strategia americană, iar alţii susţin că atacarea unor oficiali corupţi cu un rol foarte important în efortul de război ar putea destabiliza Guvernul lui Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici