Un cargou libian răpit miercuri de piraţi plecase din România - surse

Un cargoul libian care naviga sub pavilion nord-coreean şi care a fost capturat miercuri de piraţi, în Golful Aden, plecase din România, a declarat o sursă din cadrul Companiei naţionale libiene de transport maritim.

29 afișări
Imaginea articolului Un cargou libian răpit miercuri de piraţi plecase din România - surse

Un cargou libian răpit miercuri de piraţi plecase din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un cargou libian care naviga sub pavilion nord-coreean a fost capturat miercuri dimineaţă de piraţi în Golful Aden, a anunţat forţa navală antipiraterie a Uniunii Europene, Atalanta.

Nava M/V RIM, cu o capacitate de 4.800 de tone, a fost capturată în nord-vestul Golfului Aden, la sud de coastele Yemenului, a precizat Atalanta.

Cargoul, care aparţine societăţii libiene White Sea Shipping, nu fusese înregistrat la autorităţile responsabile cu supravegherea acestei zone din Oceanul Indian.

Atalanta nu cunoaşte numărul şi naţionalitatea membrilor echipajului de la bordul cargoului capturat. De asemenea, nu se cunoaşte ce transporta cargoul.

Vasul naviga în afara culoarului de tranzit recomandat internaţional (IRTC). Captura a avut loc în apropiere de coastele yemenite şi a putut fi confirmată de un elicopter american de pe USS Farragut, nava amiral a coaliţiei internaţionale care patrulează în zonă, precum şi de o altă navă a coaliţiei, USS Porter.

Autorităţile libiene au confirmat şi ele captura cargoului, precizând că acesta aparţine unei "companii private".

O sursă din cadrul Companiei naţionale libiene de transport maritim a precizat că "proprietarul navei a pierdut contactul cu echipajul de la ora 10.00" (10.00, ora României).

"Cargoul plecase din România", a adăugat aceeaşi sursă, subliniind că nu este în măsură să precizeze numărul persoanelor aflate la bord sau natura încărcăturii ori destinaţia navei.

Potrivit forţei Atalanta, nava M/V RIM nu a stabilit nici un contact cu autorităţile maritime înaintea capturării.

Forţa navală europeană a precizat că nava capturată a luat direcţia coastelor somaleze.

Vasul M/V RIM este cel de-al treilea capturat de piraţii somalezi de la începutul anului.

Cel puţin 270 de marinari sunt deţinuţi în prezent de piraţii somalezi.

Forţa UE, lansată în decembrie 2008, se numără printre flotele internaţionale care încearcă să combată pirateria în largul Somaliei. Atalanta dispune de şapte nave şi patru avioane de patrulare maritimă, pentru o zonă care este de zece ori cât suprafaţa Germaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici