Un cecen a fost dat în urmărire internaţională, fiind considerat organizatorul asasinării lui Boris Nemţov

Un rus de origine cecenă a fost desemnat de către anchetatori drept unul dintre organizatorii asasinatului opozantului Boris Nemţov, iar aceştia au anunţat de asemenea că urmează să deschidă o anchetă împotriva lui şi "altor persoane", relatează AFP în pagina electronică.

352 afișări
Imaginea articolului Un cecen a fost dat în urmărire internaţională, fiind considerat organizatorul asasinării lui Boris Nemţov

Un cecen a fost dat în urmărire internaţională, fiind considerat organizatorul asasinării lui Boris Nemţov (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Ruslan Muhudinov este unul dintre comanditarii şi organizatorii acestei crime, iar pe numele său a fost emis în noiembrie 2015 un aviz internaţional de căutare", a anunţat marţi Comitetul de anchetă într-un comunicat. "O anchetă separată va fi deschisă împotriva lui şi altor persoane încă neidentificate", a adăugat comitetul.

Potrivit organizaţiei de opoziţie Open Russia, Muhudinov a servit în cadrul Batalionului "Sever" al forţelor speciale cecene, alcătuit din militari extrem de loiali lui Ramzan Kadîrov, preşedintele prorus al Ceceniei, o republică din Caucazul de Nord situată în sud-vestul Rusiei.

Justiţia rusă speră să închidă în ianuarie principala parte a anchetei asupra asasinării lui Boris Nemţov, un opozant al politicii preşedintelui Vladimir Putin, împuşcat pe la spate, cu patru gloanţe, lângă zidurile Kremlinului, pe 27 februarie.

Cinci suspecţi, originari din regiuni ruse cu populaţie majoritar musulmană din Cecenia şi Inguşia, au fost arestaţi la sfârşitul lui martie pentru acest asasinat şi inculpaţi pentru "crimă la comandă". Principalul suspect este Zaur Dadaiev, un fost poliţist cecen şi totodată un fost membru al Batalionului "Sever".

Anchetatorii ruşi au emis ipoteza unei "piste islamiste" în asasinarea lui Boris Nemţov, din cauză că a susţinut săptămânalul francez de satiră Charlie Hebdo, vizat în ianuarie de un sângeros atac jihadist.

Însă fiica mai mare a acestui opozant a cerut, fără succes, ca justiţia să-l interogheze atât pe Ramzan Kadîrov, cât şi mai mulţi lideri ceceni de rang înalt, cu privire la o eventuală implicare a acestora în asasinat.

Kadîrov afirma în martie că nu înţelege de ce a fost arestat Zaur Dadaiev, lăudându-l drept "un adevărat patriot rus" şi unul dintre militarii "cei mai curajoşi şi mai merituoşi din regimentul său".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici