Un container cu cesiu radioactiv a fost pierdut în Kazahstan

Un container plin cu cesiu 137, substanţă radioactivă, este de negăsit după ce a căzut dintr-o maşină, în vestul Kazahstanului, a anunţat, marţi, poliţia locală, relatează AFP.

304 afișări
Imaginea articolului Un container cu cesiu radioactiv a fost pierdut în Kazahstan

Un container cu cesiu radioactiv a fost piedut în Kazahstan

"Containerul cu izotopul radioactiv cesiu 137 nu a fost deocamdată găsit", a declarat Azamat Sarsenbaev, purtătorul de cuvânt al poliţiei din regiunea Mangîstau, situată în vestul ţării.

Substanţa este folosită în scopuri militare şi medicale, iar persoanele expuse pot suferi răni grave, sau riscă să-şi piardă viaţa.

Armata, serviciile de intervenţie şi cele de securitate verifică zona pentru a recupera containerul, care cântăreşte între 50 şi 60 de kilograme, avertizându-i pe locuitori să nu-l deschidă, în cazul în care îl vor găsi.

Autorităţile din Kazahstan, care au moştenit ogive nucleare sovietice după destrămarea URSS, nu au oferit detalii în legătură cu provenienţa şi destinaţia containerului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici