Un fiu al lui Muammar Kadhafi a fost extrădat de Niger în Libia

Saadi Kadhafi, unul dintre fiii fostului dictator libian Muammar Kadhafi, a fost extrădat joi de Niger în Libia, unde este acuzat de comitere de crime şi implicare în reprimarea revoltei din 2011.

375 afișări
Imaginea articolului Un fiu al lui Muammar Kadhafi a fost extrădat de Niger în Libia

Saadi Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Saadi Kadhafi a fost predat pe 6 martie Guvernului libian. El a ajuns în Libia şi se află în custodia poliţiei judiciare", a anunţat Guvernul Libiei într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, Libia s-a angajat să-l trateze pe Saadi Kadhafi "conform normelor internaţionale privind tratamentul rezervat prizonierilor".

Brigăzile Revoluţionare din Tripoli (foşti rebeli) au postat pe pagina lor de Facebook cinci fotografii cu Saadi Kadhafi.

Nigerul a afirmat joi că extrădarea în Libia a lui Saadi Kadhafi, care s-a refugiat în septembrie 2011 la Niamey, vizează "destinderea" relaţiilor cu ţara vecină.

Saadi Kadhafi, în vârstă de 40 de ani, s-a refugiat în capitala Nigerului cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului tatălui său, Muammar Kadhafi.

Tripoli îl acuză de comitere de crime şi implicare în reprimarea revoltei din 2011.

Interpolul a emis o notificare "cod roşu" şi a cerut celor 188 de ţări membre să contribuie la arestarea sa.

Saadi Kadhafi este vizat de sancţiuni ONU, precum interdicţia de a călători şi blocarea averilor.

Mai multe ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului din Niger s-au arătat "indignate" de această extrădare, apreciind că "viaţa lui Saadi Kadhafi este ameninţată în Libia".

La rândul său, Human Rights Watch a atras atenţia asupra responsabilităţii Libiei de a organiza un proces echitabil. Autorităţile trebuie "să-l protejeze de tortură şi de tratamente crude şi inumane, să-l lase să fie văzut de un avocat, de familie şi de medici şi să-l prezinte rapid în justiţie", a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Un alt fiu al lui Muammar Kadhafi, Saif al-Islam, prezentat timp îndelungat ca un potanţial succesor al tatălui său, a fost arestat în noiembrie 2011 de către foşti rebeli din Zenten.

Muammar Kadhafi şi un alt fiu al său, Mutassim, au fost capturaţi şi ucişi de către foştii rebeli, pe 20 octombrie 2011, la Sirt, în centrul ţării.

În afară de Mutassim, alţi doi fii ai lui Muammar Kadhafi au fost ucişi în timpul insurecţiei libiene lansate în februarie 2011, şi anume Saif al-Arab, decedat în aprilie 2011 într-un raid efectuat de NATO, şi Khamis, mort în lupte în august 2011.

Văduva liderului libian înlăturat de la putere, Safia Farkech, şi alţi trei copii ai săi - Ayesha, Hannibal şi Muhammad - s-au refugiat în august 2011 în Algeria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici