Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, decapitat de SI, dar a fost respins

Britanicul Moazzam Begg, fost deţinut la Guantanamo, a declarat, marţi, că s-a oferit să ajute la eliberarea ostaticului britanic Alan Henning, ucis prin decapitare de gruparea Stat Islamic în Siria, însă oferta sa a fost respinsă de Guvernul de la Londra, relatează BBC News Online.

175 afișări
Imaginea articolului Un fost deţinut la Guantanamo se oferise să ajute la eliberarea lui Alan Henning, decapitat de SI, dar a fost respins

Alan Henning (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Begg, în vârstă de 46 de ani, a declarat că prietenii lui Alan Henning i-au cerut ajutorul în decembrie 2013, la puţin timp după ce britanicul a fost luat ostatic în Siria de combatanţii din gruparea Stat Islamic, iar, ulterior, el a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Externe de la Londra. Fostul deţinut la Guantanamo a mai afirmat că bănuia cine l-a răpit pe lucrătorul umanitar britanic, însă Guvernul i-a respins oferta de a ajuta la eliberarea lui Alan Henning.

Moazzam Begg a dezvăluit că a mai ajutat în trecut la eliberarea altor ostatici răpiţi de extremişti în Siria. "Am intervenit prin intermediul altor grupuri, care au făcut presiuni pentru eliberarea ostaticilor", a declarat el. "Problema este că, în încercarea de a mă demoniza şi incrimina, Guvernul a refuzat, pur şi simplu, să analizeze ceea ce aş fi putut face în acest caz", a adăugat Begg.

Postul de televiziune Sky News afirmă, la rândul său, că organizaţia teroristă Al-Qaida, care nu considera că este corect ca acesta să fie ţinut ostatic, a trimis un membru pentru a negocia cu combatanţii din gruparea Stat Islamic eliberarea britanicului Alan Henning, însă nu a reuşit să obţină eliberarea acestuia.

Înainte de uciderea lui Alan Henning, revendicată vineri într-o înregistrare video publicată pe Internet, gruparea teroristă sunnită Stat Islamic a executat prin decapitare alţi trei ostatici occidentali - jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar britanic David Haines.

Inculpat pentru "infracţiuni legate de terorism în Siria", Moazzam Begg a fost eliberat la 1 octombrie dintr-o închisoare din Marea Britanie, după anularea a şapte capete de acuzare reţinute pe numele său de justiţia britanică. El a fost suspectat că a participat, în perioada octombrie 2012 - aprilie 2013, în Siria, la antrenamente pentru comiterea de acte teroriste şi că a finanţat organizaţii teroriste.

Arestat în 2002 în Pakistan şi acuzat că a fost membru al reţelei teroriste Al-Qaida, Begg a fost deţinut trei ani în închisoarea Bagram din Afganistan şi la Guantanamo. El a fost eliberat în 2005 fără ca vreo acuzaţie să fie reţinută împotriva sa. Odată revenit în Marea Britanie, unde s-a născut, el a devenit purtător de cuvânt al victimelor "războiului împotriva terorismului" în cadrul asociaţiei "Cage".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici