Un fost ministru al lui Sarkozy, criticat dur după ce a spus că Merah nu a comis un atentat

Afirmaţii ale fostului ministru al lui Nicolas Sarkozy Eric Woerth, potrivit cărora cazul Merah "nu este un atentat", ci doar "crima unui furios", au fost ferm condamnate sâmbătă de către tatăl uneia dintre victime, organizaţii şi lideri politici, relatează AFP online.

309 afișări
Imaginea articolului Un fost ministru al lui Sarkozy, criticat dur după ce a spus că Merah nu a comis un atentat

Un fost ministru al lui Sarkozy, criticat dur după ce a spus că Merah nu a comis un atentat

"Sunt nişte afirmaţii şocante faţă de victimele" lui Mohamed Merah, a declarat pentru AFP vicepreşedintele Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Florian Philippot.

Pe platoul i-TÉLÉ, în timpul unei dezbateri cu Philippot, Eric Woerth a declarat joi seara că "nu au existat atentate teroriste în timpul lui Sarkozy. Nivelul securităţii în timpul lui Sarkozy nu a fost niciodată atât de ridicat".

În martie 2012, Mohamed Merah a comis mai multe atacuri la Toulouse şi Montauban, în numele islamului radical, omorând şapte persoane - trei militari, un profesor şi trei copii de la o şcoală evreiască - după care a fost ucis în timp ce era baricadat la domiciliu, de unde a deschis focul asupra forţelor de ordine.

Tatăl unuia dintre militarii asasinaţi, Albert Chennouf, a denunţat, de asemenea, afirmaţiile lui Eric Woerth. "Strategia voastră de a nega atentatul din 2012 de la Toulouse, cu scopul de a vă spăla bilanţul, este absurdă", a reacţionat el într-un mesaj postat pe Twitter.

În contextul în care eurodeputatul FN a evocat atacurile comise de către Mohamed Merah, Woerth i-a replicat "acesta nu este un atentat, este crima unui furios. Nu este Daech (acronimul arab al Statului Islamic), nu este o reţea internaţională". El a mai spus despre Merah că "a fost oprit".

Chennouf şi familia sa şi-au exprimat deja "indignarea", în decembrie, prin intermediul avocaţilor, după ce Nicolas Sarkozy a declarat că nu a existat "niciun atentat în Franţa" în perioada 2002-2011, în care s-a aflat el la putere. "Într-un bilanţ pe care-l prezintă, Nicolas Sarkozy omite intenţionat să menţioneze că mandatul său de cinci ani ca preşedinte s-a terminat cu măcelurile atroce" ale lui Merah, au subliniat ei.

Carole Delga, preşedinta Partidului Socialist (PS) în regiunea Midi/Languedoc, a cerut la rândul ei ca Eric Woerth să prezinte "scuze publice". "Această voinţă a lui Nicolas Sarkozy şi a prietenilor săi de a masca teribilul adevăr constituie o adevărată insultă la adresa memoriei celor şapte victime, inclusiv trei copii, a familiilor lor şi dincolo de toate acestea la adresa celor două oraşe ale noastre, marcate pentru totdeauna de acest act terorist", a subliniat ea, citată într-un comunicat.

Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor Evreieşti din Franţa (CRIF) a condamnat la rândul său aceste afirmaţii, subliniind că "ancheta judiciară a demonstrat că a fost vorba despre atentate teroriste".

"Asasinatele comise au fost planificate şi pregătite cu grijă de către o organizaţie teroristă. Ţintele nu au fost alese la întâmplare. O susţinere logistică i-a furnzat mijloacele necesare", afirmă Consiliul, care consideră că "domnul Woerth se angajează pe o cale periculoasă", care "riscă să fie folosită în scopuri propagandistice de cei care susţin jihadismul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici