Un fost student la medicină din Senegal afirmă că îi tratează în prezent pe militanţii ISIS în Libia - VIDEO

Un fost student la medicină din Senegal, pe nume Sadio Gassama, afirmă într-un interviu acordat agenţiei Reuters că îi tratează pe militanţii reţelei Stat Islamic în Libia.

4320 afișări
Imaginea articolului Un fost student la medicină din Senegal afirmă că îi tratează în prezent pe militanţii ISIS în Libia - VIDEO

Un fost student la medicină din Senegal afirmă că îi tratează în prezent pe militanţii SI în Libia - VIDEO (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Bărbatul, în vârstă de 25 de ani, şi-a început activitatea în domeniu oferind gratuit consultaţii medicale de rutină într-o moschee din regiunea Casamance din Senegal.

Înainte de a se fi alăturat reţelei Stat Islamic, Gassama poate fi văzut în fotografii publicate pe Facebook îmbrăţişându-şi nepoata. În fotografiile recente, acesta ţine în mână o mitralieră, iar numele său este inscripţionat pe uniforma militară.

Prietenii şi familia lui Gassama au spus că decizia acestuia de a se alătura miilor de militanţi din Libia în luna decembrie, când se afla în cel de-al cincilea an de studii, a fost bruscă şi neaşteptată.

Tatăl său l-a descris ca fiind motivat să îi ajute pe ceilalţi. Un fost profesor l-a catalogat drept "un student eminent, incapabil să facă rău cuiva".

Gassama a spus însă într-un interviu acordat Reuters, în timp ce se afla în Sirt, că a plănuit un atac în Dakar.

"Senegalul are noroc. Plănuiam să comit acolo un atac în numele reţelei Stat Islamic înainte ca unul dintre intermediarii acesteia să mă ajute să vin în Libia", a declarat acesta pentru Reuters, într-un interviu acordat prin internet, în urmă cu o lună. Ulterior, bărbatul nu a mai putut fi contactat.

Prietenii lui spun că acesta a transportat camioane în Libia prin Mali şi Niger, însoţit de un alt senegalez şi achitând călătoria din bursa de student.

"Am plecat din Senegal la un an după ce am îmbrăţişat ideologia Stat Islamic (SI)", a spus Gassama. "A fost relativ uşor şi accesibil să mă alătur SI în Libia. Voiam să contribui la instaurarea unui califat în Libia", a continuat el.

Întrebat cu ce se coupă acolo, el a răspuns că este "medic islamist".

 

Propagandiştii reţelei Stat Islamic lansează apeluri către medicii africani ca aceştia să călătorească spre oraşul Sirt din Libia, bastionul african al organizaţiei.

Potrivit propagandei Stat Islamic şi unor surse din cadrul securităţii, militanţi din ţări precum Ciad, Ghana, Senegal şi Nigeria se află deja în Libia, unde organizaţia teroristă îşi consolidează prezenţa.

Numărul de africani subsaharieni care luptă pentru SI în Libia nu este cunoscut, însă se presupune că ei reprezintă o minoritate formată din 3.000 până la 6.000 de persoane, majoritatea provenind din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici