Un general american decorat de Băsescu, numit la conducerea unui important comandament militar

Un general american, Raymond Odierno, care a fost decorat de preşedintele român, Traian Băsescu, cu Ordinul Meritului Militar, a fost numit de preşedintele american, Barack Obama, şeful Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA (USJFCOM), se arată într-un comunicat oficial.

41 afișări
Imaginea articolului Un general american decorat de Băsescu, numit la conducerea unui important comandament militar

Un general american decorat de Băsescu, numit la conducerea unui important comandament militar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băsescu l-a decorat pe Odierno la 4 iunie 2009, la Tallil, în Irak, unde a efectuat o vizită privind închiderea misiunii militarilor români în această ţară. Preşedintele român a decorat, cu aceeaşi ocazie, drapelul Batalionului "Scorpionii Roşii", dar şi pe ministrul irakian al Apararii, Abd al-Qadir al-Mufriji, şi pe generalul irakian Baba Kir Baderkan Shawke Zibari.

Anunţul privind numirea lui Odierno, care din septembrie 2008 este comandantul forţelor americane în Irak, în funcţia de şef al Comandamentului Forţelor Întrunite ale SUA a fost făcut de secretarul american al Apărării, Robert Gates. Cu baza în Norfolk, Virginia, USJFCOM supervizează 1,16 milioane de militari, personal atât activ, cât şi în rezervă, din fiecare departament al forţelor armate americane, dar şi civili.

Până la confirmarea sa de către Senatul american, Odierno va superviza rolul USJFCOM în cadrul conceptelor de dezvoltare şi experimentare, dezvoltare a capabilităţii, antrenamentului, aprovizionării şi managementului comune, potrivi Planului de Comandă Unificat al Departamentului Apărării. În cazul în care va fi confirmat în funcţie, el îl va înlocui pe generalul James Mattis, din cadrul Puşcaşilor Marini, în cursul acestui an.

Odierno este licenţiat al prestigioasei academii West Point şi deţine un master în inginerie nucleară la Universitatea statului North Carolina, dar şi un master în strategie şi securitate naţională, obţinut la Naval War College. El este, de asemenea, absolvent al US Army War College.

Între alte medalii, el a primit cea mai înaltă distincţie a Departamentului de Stat american, Secretary of State Distinguished Service Medal, iar în 2009 a primit premiul Naval War College Distinguished Graduate Leadership, pentru conducerea sa strategică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici