Un grup de parlamentari din Marea Britanie AVERTIZEAZĂ asupra retoricii antirome a politicienilor

Politicienii alimentează tensiunile în cadrul comunităţilor cu o retorică antiromă, a avertizat miercuri o alianţă de parlamentari conservatori, laburişti şi liberal-democraţi, în timp ce Marea Britanie şi-a deschis piaţa muncii pentru români şi bulgari, relatează The Guardian, în ediţia online.

1494 afișări
Imaginea articolului Un grup de parlamentari din Marea Britanie AVERTIZEAZĂ asupra retoricii antirome a politicienilor

Un grup de parlamentari britanici avertizează asupra retoricii antirome a politicienilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Parlamentarii au lansat un semnal de alarmă după limbajul provocator al unui consilier conservator care a sugerat că unii romi intenţionează să vină în Marea Britanie pentru a "fura din buzunare şi a cerşi agresiv", după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Marţi, înaintea ridicări acestor restricţii, Philippa Roe, membră consiliului municipal din Westminster, a acuzat romii din centrul Londrei că provoacă deja numeroase probleme sociale. Ea a declarat pentru BBC că este necesară limitarea accesului la beneficii sociale pentru nou-veniţii din ţările europene şi a cerut creşterea taxelor locale dacă Guvernul nu oferă ajutor financiar.

"Ştiu că marea majoritate a românilor şi bulgarilor care intenţionează să vină în Marea Britanie vor să muncească şi să contribuie la societate aici", a declarat ea. "Dar cred că teama pe care o resimte fiecare este faţă de cei care vin în Marea Britanie şi nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă, căzând în spatele sistemului nostru de protecţie socoală, sau cei care vin aici în mod deliberat pentru a fura şi a cerşi agresiv".

Romii reprezintă doar o proporţie mică din populaţiile României şi Bulgariei, dar unii politicieni şi-au concentrat avertizările cu privire la eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii asupra posibilităţii ca mulţi dintre aceştia să vină în Marea Britanie. Pe fondul escaladării aceste retorici, parlamentarii din toate grupurile parlamentare le-au cerut politicienilor să se implice într-un "dialog calm cu comunităţile locale şi să pună capăt limbajului instigator deliberat, menit să amplifice tensiunile comunitare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici