Un grup de români a furat în Marea Britanie bijuterii de un milion de lire sterline. Jefuitorii au primit pedepse cumulate de 82 de ani

Un grup infracţional format din cetăţeni români a comis, în Marea Britanie, jafuri în valoare de un milion de lire sterline la magazine de bijuterii. Românii au fost condamnaţi, cumulat, la 82 de ani şi 10 luni de închisoare, joi, şi vor fi deportaţi de îndată ce îşi vor ispăşi pedepsele.

961 afișări
Imaginea articolului Un grup de români a furat în Marea Britanie bijuterii de un milion de lire sterline. Jefuitorii au primit pedepse cumulate de 82 de ani

Un grup de români a furat în Marea Britanie bijuterii în valoare de un milion de lire sterline (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorul Timothy Pontius, din partea Curţii Penale Centrale, avertizase că românii nu vor fi "menajaţi". "Niciunul dintre acuzaţi nu pare să fi depus măcar o zi de muncă cinstită cât timp au stat aici. Toţi vor fi deportaţi, pe bună dreptate".

El a mai explicat, în contextul îngrijorărilor cu privire la afluxul de imigranţi din România şi Bulgaria, că "oricine vine în Marea Britanie, indiferent din ce parte a lumii, dorind să comită infracţiuni, trebuie să înţeleagă foarte clar că un asemenea abuz de ospitalitate a acestei ţări şi poporului ei trebuie serios pedepsită. (...) În această idee, cu cât infracţiunea este mai gravă, cu atât pedeapsa ar trebui să fie mai severă. Nimeni nu trebuie să creadă pentru o secundă că tribunalele din Marea Britanie sunt tolerante. Asemenea pedepse descurajează nu doar infractorii locali, cât şi pe cei importaţi", potrivit The Guardian în pagina electronică.

Hoţii români au realizat şapte jafuri în şase luni, furând aur din magazine de bijuterii asiatice şi turce, cunoscute pentru cantitatea mare de aur pe care o deţineau, ce putea fi ulterior topită şi vândută. Prejudiciul se ridică la peste un milion de lire sterline, din care doar 135.580 au fost recuperate.

Gruparea a fost prinsă în flagrant în timp ce încerca să jefuiască un magazin în nordul Londrei, în septembrie, anul trecut. Unul dintre membrii grupului, Ovidiu Gabor, în vârstă de 25 de ani, le-ar fi spus poliţiştilor în timp ce era încătuşat "Nu-mi pasă, merg la închisoare ca în vacanţă", notează publicaţia Daily Mail în ediţia electronică.

"Se pare că toţi au venit în această ţară cu unicul scop de a comite jafuri şi de a lua parte la acest complot. (...) Nu sunt persoane care au venit aici să muncească şi s-au reprofilat. Este o grupare organizată profesionistă, care a venit aici să jefuiască", a declarat procurorul Jonathan Polnay.

Cătălin Paise, 19 ani, Puiu-Dănuţ Paunescu, 26, Marius Barbu, 25, Vasile Batarga, 23, Iulian Culba, 22, Ovidiu Gabor, 25, Ioan Gavrilit, 26, Constantin Irina, 30, Gheorghe Macovei, 23, şi Iulian Roman, 21 sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea, după ce au pledat vinovat pentru acuzaţia de jaf în grup organziat.

Modul de operare al cetăţenilor români a fost acelaşi în fiecare jaf. Un bărbat prezentabil, îmbrăcat în costum şi cu pălărie pe cap, suna la uşa magazinului de bijuterii, iar când i se deschidea, acesta îşi ştergea îndelung pantofii, ţinând uşa deschisă. Ceilalţi intrau în magazin purtând cagule şi echipaţi fiecare cu câte un baros, cu care spărgeau vitrinele şi furau tot aurul, după care fugeau peste liniile ferate, mizând pe faptul că poliţia nu se va aventura să îi urmărească pe şine, din cauza pericolelor.

Tribunalul Penal Central a audiat un poliţist care a declarat că a identificat zece români cu ciocane şi un topor pe un teren viran în Wembley, nord-estul Londrei, la 26 martie anul trecut. Ulterior aceştia au jefuit, în Wembley un magazin de bijuerii, prejudiciul ridicându-se la 511.287 de lire sterline (aproximativ 600.000 de euro). Deşi personalul a reuşit să declanşeze alarma, hoţii au reuşit să fugă, incendiind o maşină pentru a deturna atenţia publicului şi a serviciilor de intervenţie. Poliţia a recuperat ulterior haine aruncate de membrii grupului, care au fost confirmate în urma testelor ADN ca fiind ale lui Barbu, Macovei şi Gavrilit.

La 5 aprilie, aceştia au mai furat aur în valoare de 248.659 de lire sterline prin jafuri în Essex, poliţia recuperând ulterior trei genţi de voiaj cu haine şi bijuterii în valoare de 73.146 de lire sterline. La 25 august gruparea a mai dat o spargere cu un prejudiciu care se ridică la 341.545 de lire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici