Un influent senator american nu exclude posibilitatea unor lovituri aeriene împotriva Iranului

Un senator american, Marco Rubio, citat drept posibil candidat republican la vicepreşedinţie, a apreciat miercuri că Statele Unite ar putea recurge la lovituri "unilaterale" cu scopul de a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică.

303 afișări
Imaginea articolului Un influent senator american nu exclude posibilitatea unor lovituri aeriene împotriva Iranului

Un influent senator american nu exclude posibilitatea unor lovituri aeriene împotriva Iranului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"De când noi (Statele Unite) suntem o superputere, am preferat întotdeauna să colaborăm cu alte ţări pentru a ne atinge obiectivele", a declarat Rubio, senator din statul Florida, într-un discurs susţinut la Brookings Institution, un centru de reflecţie de la Washington.

Însă, "în trecut, America a mai acţionat în mod unilateral, iar eu cred că va trebui să continue să facă acest lucru atunci când va fi necesar", a subliniat el, referindu-se la Iran, pe care statele occidentale îl suspectează că acţionează pentru a pune la punct o bombă atomică. Teheranul dezminte acest lucru, argumentând că programul său nuclear are scopuri civile.

Marco Rubio, în vârstă de 40 de ani, este membru al Comisiei de Politică Externă a Senatului. Numele său este invocat frecvent ca posibil candidat republican la vicepreşedinţie, alături de Mitt Romney, în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În opinia sa, promovarea unei cooperări cu alte state este crucială în privinţa abordării dosarelor iranian şi sirian.

Însă "atunci când ne definim politca regională (în Orientul Mijlociu), trebuie să avem mereu în minte obiectivul esenţial, şi anume de a împiedica Iranul să îşi aroge o poziţie dominantă", a subliniat el.

"Noi trebuie să ne pregătim totodată aliaţii şi lumea întreagă pentru realitate care, din nefericire, este că dacă toate celelalte opţiuni vor eşua, va fi necesar să recurgem la opţiunea militară pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară", a conchis influentul senator american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici