Un istoric rus va sta în închisoare 15 ani pentru că ar fi expus ororile din epoca lui Stalin

  • Istoricul fusese condamnat în 2020 la 13 ani de închisoare, dar un tribunal rus a decis să majoreze pedeapsa.
  • Istoricul Yury Dmitriyev ar fi fost pedepsit pentru munca sa de dezvăluire a crimelor din epoca lui Stalin.
  • O organizaţie a drepturilor omului spune că i s-a fabricat procesul şi că este condamnat politic.
4119 afișări
Imaginea articolului Un istoric rus va sta în închisoare 15 ani pentru că ar fi expus ororile din epoca lui Stalin

Yury Dmitriyev, în vârstă de 65 de ani, a fost vizat din cauza eforturilor sale de a expune ororile comise în Gulagul sovietic din perioada lui Iosif Stalin. Dmitriyev este de asemenea şeful local al Memorial, cel mai important grup pentru drepturile omului şi adevăr istoric din Rusia, care de asemenea ar putea fi interzis de instanţă săptămâna aceasta, potrivit The Guardian.

Anul trecut, un tribunal din nord-vestul Rusiei l-a condamnat pe Dmitriyev la 13 ani de închisoare pentru o acuzaţie controversată de abuz sexual. În decembrie, procurorii au cerut prelungirea pedepsei cu doi ani. Luni, un tribunal din oraşul Petrozavodsk a prelungit pedeapsa istoricului la cererea procurorilor la 15 ani.

Dmitriyev a petrecut zeci de ani localizând şi exhumând gropi comune ale oamenilor ucişi sub conducerea lui Stalin şi a îniinţat un memorial pentru ei în regiunea Karelia din nord-vestul Rusiei.

El a fost arestat iniţial în 2016 şi acuzat de abuz sexual şi deţinerea unor fotografii nud ale fiicei sale adoptive. Un tribunal l-a achitat în 2018. Printr-o decizie surprinzătoare, verdictul nevinovat a fost ulterior anulat de o instanţă superioară, iar Dmitriyev a fost trimis din nou în judecată pentru o altă acuzaţie de acte sexuale cu un copil. El a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în iulie 2020, majoritatea petrecuţi deja în arest preventiv.

Procurorii au făcut apel împotriva verdictului, cerând o pedeapsă mai aspră. Drept urmare, instanţa supremă din Karelia a emis o nouă sentinţă în septembrie 2020, trimiţându-l într-o închisoare de maximă siguranţă pentru 13 ani. Grupul Memorial a declarat că Dmitriyev este prizonier politic şi spune că adevăratul motiv pentru urmărirea sa pare să fie “activitatea sa de dezvăluire a represiunilor politice

Memorial, organizaţia care investighează persecuţiile din epoca sovietică a prizonierilor politici şi care desfăşoară campanii împotriva abuzurilor actuale ale drepturilor omului, a declarat că e posibil să fie interziză în Rusia până la sfârşitul anului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici