Un jurnalist american a fost răpit în Siria

Un jurnalist independent american, care a furnizat în ultimele luni reportaje video Agenţiei France-Presse despre războiul din Siria, a fost răpit la sfârşitul lui noiembrie în nordul ţării, a anunţat miercuri familia acestuia.

217 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist american a fost răpit în Siria

Un jurnalist american a fost răpit în Siria

James Foley, în vârstă de 39 de ani, este un reporter de război experimentat care a acoperit principalele conflite din ultimii ani. Până cu o zi înainte de dispariţie, el a furnizat AFP imagini video din privincia Idlib.

Potrivit mărturiilor obţinute de AFP, el a fost arestat la 22 noiembrie în apropiere de oraşul Taftanaz de patru persoane înarmate cu puşti Kalaşnikov, care l-au eliberat ulterior pe şoferul şi translatorul său. Rudele lui nu au mai avut nicio veste de la el de atunci.

În momentul răpirii, James Foley se afla în compania unui alt jurnalist, dat dispărut şi el, dar a cărui familie nu vrea să i se divulge identitatea.

James Foley lucrează, de asemenea, pentru GlobalPost, un site american specializat în ştiri internaţionale, precum şi pentru marile posturi americane.

Familia lui James Foley a cerut până în prezent să se păstreze tăcerea cu privire la această răpire, sperând că discreţia va favoriza eforturile depuse în vederea eliberării sale. Dar după şase săptămâni, aceasta a decis miercuri să facă public incidentul.

"Vrem ca Jim să se întoarcă acasă nevătămat, sau cel puţin să putem vorbi cu el ca să ştim că este bine", a declarat tatăl lui, John Foley. "Jim este un jurnalist obiectiv şi cerem eliberarea lui. Îi rugăm pe cei care în deţin pe Jim să ne contacteze şi astfel vom putea să acţionăm în vederea eliberării lui", a adăugat el.

Familia lui James Foley a creat un site de Internet (www.freejamesfoley.org) şi o pagină de Facebook consacrată răpirii sale (http://www.facebook.com/freejamesfoley).

În Libia în 2011, James Foley a fost deţinut timp de 43 de zile de regimul lui Muammar Kadhafi.

Nicio revendicare nu a fost difuzată în legătură cu această răpire, care ar putea fi actul unor grupuri criminale, al islamiştilor radicali sau al unor organizaţii apropiate puterii de la Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici