Un medic italian a refuzat să efectueze un transplant de inimă pentru un român

Un medic chirurg cardiolog din Padova a refuzat să primească un pacient român care necesita un transplant de inimă, recomandând transferul acestuia în România, o decizie catalogată de către directorul medical al spitalului drept "pripită", relatează Il Gazzettino în ediţia online de vineri.

1141 afișări
Imaginea articolului Un medic italian a refuzat să efectueze un transplant de inimă pentru un român

Un medic italian a refuzat să efectueze un transplant de inimă pentru un român (Imagine: Shutterstock)

Însă, în opinia directorului medical al spitalului, doctorul Giampietro Rupolo, "s-a dat curs cu deplină corectitudine tuturor protocoalelor medicale", potrivit unei ştiri a cotidianului regional.

Il Gazzettino citează totodată indicaţii pentru cazuri de acest tip din partea Nord Italia Transplant, potrivit căreia, "având în vedere penuria de organe în vederea efectuări de transplanturi, atunci când un bolnav nu se află pe listele naţionale italiene poate fi transportat în ţara de provenienţă". Site-ul adaugă că s-a decis inclusiv contactarea Prefecturii, în vederea verificării posibilităţii transferului bolnavului respectiv într-unul dintre cele două centre de specialitate din România.

Într-un comunicat în care prezintă poziţia spitalului din Padova faţă de cazul românului, Rupolo subliniază, citat de site, că aceste decizii au fost adoptate în "deplin acord cu cardiologii din Mestre", lucru infirmat de către cardiologi din această zonă urbană din Veneţia (Veneto, nord).

Medicii de la Mestre mai afirmă, potrivit site-ului, că Rupolo a omis să precizeze că Prefectura a exclus posibilitatea utilizării unui mijloc de transport aerian în vederea transferării pacientului român în România, având în vedere că acesta putea fi operat în Italia, plătind contribuţiile şi asigurările de sănătate în această ţară. Românul a fost operat imediat la Udine, potrivit site-ului.

Il Gazzettino scrie că acest caz poate fi "redeschis" la solicitarea unui consilier regional, care a solicitat autorităţilor competente să explice ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu românul pe 12 august şi să clarifice linia de conduită în Veneto în materie de transplanturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici