Un ministru adjunct al Apărării din Polonia demisionează în urma unor acuzaţii de corupţie

Generalul Waldemar Skrzypczak, ministrul adjunct polonez al Apărării, responsabil de contractele de armament, şi-a anunţat joi demisia, în urma unor acuzaţii de nereguli privind licitaţiile.

67 afișări
Imaginea articolului Un ministru adjunct al Apărării din Polonia demisionează în urma unor acuzaţii de corupţie

Un ministru adjunct al Apărării din Polonia demisionează în urma unor acuzaţii de corupţie (Imagine: Shutterstock(

"Sunt ţinta unor atacuri nedrepte care au devenit o povară prea grea pentru premier, guvernul său şi ministrul Apărării", a afirmat generalul Skryzpczak, în vârstă de 57 de ani, pentru a-şi justifica demisia, într-o declaraţie publicată pe site-ul ministerului său.

Generalul este anchetat din septembrie de parchet în urma suspiciunilor de corupţie pe care el le-a respins mereu.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, totuşi, a publicat recent faxul unei scrisori adresate în martie unui oficial de rang înalt al ministerului israelian al Apărării, unde acesta părea să favorizeze o societate israeliană într-o licitaţie pentru achiziţionarea unor avioane fără pilot pentru armata poloneză.

Anunţul demisiei generalului Skrzypczak, acceptată de ministrul Apărării Tomasz Siemoniak, intervine înaintea unei vizite la Varşovia a preşedintelui francez Francois Hollande, care se va axa mai ales pe cooperarea militară între Franţa şi Polonia.

Polonia, angajată într-un vast program de modernizare a forţelor sale armate, intenţionează să cheltuiască în acest scop 140 de miliarde de zloţi (33,3 miliarde de euro) în cursul următorilor ani.

Contrar celorlalte state europene, Polonia, membră a NATO din 1999, nu a redus bugetul Apărării în timpul crizei. În virtutea unei legi din 2001, acest buget rămâne fix la 1,95 la sută din PIB. Anul acesta, el a fost ridicat la 31,17 miliarde de zloţi (7,4 miliarde de euro), dintre care mai mult de un sfert este consacrat modernizării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici