Un ministru polonez contestă legalitatea realegerii lui Tusk în fruntea Consiliului European

Witold Waszczykowski, ministrul de Externe al Poloniei, pune sub semnul întrebării legalitatea realegerii fostului premier polonez Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, susţinând că a fost ales în urma unui scrutin "fals" şi acuzând UE de "standarde duble", notează AP.

358 afișări
Imaginea articolului Un ministru polonez contestă legalitatea realegerii lui Tusk în fruntea Consiliului European

Un ministru polonez contestă legalitatea realegerii lui Tusk în fruntea Consiliului European (Imagine: Hepta/ Arhiva Mediafax Foto)

Donald Tusk a fost reales, la începutul lunii martie, în cursul summitului de la Bruxelles, în funcţia de preşedinte al Consiliului European, cu un mandat din iunie 2017 până în noiembrie 2019.

Ministrul polonez a declarat că la acest summit a fost organizat un "pseudo-vot" pentru Tusk, fiind pusă doar întrebarea cine este "împotrivă", însă nu şi cine este "pentru" sau se abţine. Waszczykowski a declarat pentru postul de televiziune N24 că nu a existat şi un vot pentru contracandidatul propus de Polonia.

"Avem opinii ale experţilor care spună că Tusk a fost ales într-un fel care poate fi contestat din punctul de vedere al legilor europene", a mai declarat oficialul polonez.

Waszczykowski a mai adăugat că Guvernul condus de premierul Beata Szydlo urmează să decidă dacă va contesta în mod oficial rezultatul votului.

"Vom arăta societăţii în ce fel de uniune suntem acum, o uniune care aplică standarde duble", a continuat oficialul polonez.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, îl consideră vinovat pe Tusk pentru decesul fratelui său, preşedintele Lech Kaczynski. Acesta susţine că Tusk, pe atunci premierul Poloniei, a neglijat securitatea preşedintelui şi a lăsat pe mâna ruşilor ancheta privind accidentul aviatic produs la Smolensk.

Guvernul de la Varşovia a încercat să blocheze realegerea lui Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici