Un nou atac cibernetic al agenţiei de informaţii militare a Rusiei. Cine a fost ţinta hackerilor

  • În ultimii 20 de ani, agenţia rusă de informaţii a furat informaţii de la ţinte din întreaga lume.
  • Potrivit unor surse citate de Reuters, vara trecută hackerii ruşi au intrat în contul de e-mail al lui Liam Fox, fost secretar de stat britanic pentru Comerţ Internaţional, de la care au sustras documente clasificate despre negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi SUA.
  • Cel mai probabil, echipa din spatele atacului cibernetic este unitatea militară 26165 a GRU, cu sediul la Moscova, cunoscută şi sub numele de Fancy Bear şi AP28.
3644 afișări
Imaginea articolului Un nou atac cibernetic al agenţiei de informaţii militare a Rusiei. Cine a fost ţinta hackerilor

Un nou atac cibernetic al agenţiei de informaţii militare a Rusiei . Victima a fost Liam Fox

În ultimele două decenii, spionii ruşi au furat informaţii clasificate de la numeroase ţinte din întreaga lume. Potrivit unor surse citate de Reuters, vara trecută au intrat în contul de e-mail al lui Liam Fox, secretar de stat britanic pentru Comerţ Internaţional în perioada 2016-2019. Hackerii ruşi au sustras din emailul lui Fox documente clasificate despre negocierile comerciale dintre Marea Britanie şi SUA, înaintea scrutinului parlamentar britanic din 2019, pe care Rusia este acuzată că a vrut să îl influenţeze.

Metoda de hacking preferat a GRU (cea mai mare agenţie de informaţii externe a Rusiei) este una foarte eficientă: trimiterea de e-mailuri de phishing (falsificat) către ţinte. E-mailurile arată ca şi cum ar proveni dintr-o sursă de încredere. De obicei, solicită destinatarului să facă clic pe un link sau să schimbe o parolă. Cei care cad în capcană îşi predau efectiv cutiile poştale agenţilor ruşi din umbră.

Cel mai probabil, echipa din spatele atacului cibernetic este unitatea militară 26165 a GRU, cu sediul la Moscova. În primăvara anului 2016, unitatea a pătruns în serverele Partidului Democrat al lui Hillary Clinton, furând sute de mii de documente, ca parte a unei operaţiuni de amploare menite a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile din SUA.

În cazul lui Fox, GRU pare să fi avut acces la inbox-ul său timp de aproximativ patru luni, probabil şi în vremea în care a fost ministru al guvernului şi în perioada premergătoare alegerilor generale. Nu este clar pe cine ar mai fi putut viza Moscova. Având în vedere modul de lucru al GRU, cu certitudine e-mailuri similare vor fi fost trimise şi altor miniştri ai cabinetului.

Unitatea GRU este, de asemenea, cunoscută sub numele de Fancy Bear şi AP28, fiind implicată în activităţi de acest gen de la mijlocul anilor 2000. Printre altele, a mai atacat Bundestagul german şi postul francez de televiziune TV5. Firma americană de securitate cibernetică CrowdStrike, care a investigat atacul asupra Comitetului Naţional Democrat (DNC), descrie abilităţile tehnice ale grupului ca fiind „superbe”.

Ultimul atac sugerează că Moscova continuă să privească Marea Britanie ca pe o ţintă principală a atacurilor cibernetice. În săptămânile care au urmat otrăvirii lui Skripal în Salisbury, GRU a încercat să sustragă date ale Ministerului Afacerilor Externe britanic, condus pe atunci de Boris Johnson, ca secretar de stat. Atacul a eşuat. S-a mai încercat un atac similar asupra Laboratorului britanic de Ştiinţă şi Tehnologie a Apărării, care, de asemenea, a eşuat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici