Un nou INCIDENT Rusia - Turcia: Moscova îndeamnă Ankara să înceteze "provocările", după ce un distrugător rus a tras FOCURI DE AVERTISMENT pentru a evita o coliziune cu o navă turcă

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică faptul că distrugătorul rus Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee, şi că l-a convocat pe ataşatul militar turc, relatează Reuters online.

67161 afișări
Imaginea articolului Un nou INCIDENT Rusia - Turcia: Moscova îndeamnă Ankara să înceteze "provocările", după ce un distrugător rus a tras FOCURI DE AVERTISMENT pentru a evita o coliziune cu o navă turcă

Un nou INCIDENT Rusia - Turcia: Kremlinul anunţă că a tras focuri de avertisment pentru a evita o coliziune cu o navă turcă

UPDATE Moscova îndeamnă Turcia să înceteze "provocările", în urma incidentului din Marea Egee

Rusia a îndemnat duminică Turcia să înceteze ceea ce a denunţat drept "provocări" la adresa forţelor sale în Siria sau în regiune, după ce o navă rusească de război a tras focuri de avertisment în direcţia unei nave turceşti de pescuit, în Egeea, pentru a evita o coliziune, relatează Reuters online.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că distrugătorul Smetlivi a fost nevoit să tragă aceste focuri de avertisment, duminică dimineaţa, şi că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei în legătură cu acest incident.

"Diplomatului militar turc i s-au prezent ferm potenţialele consecinţe dezastruoase ale unor acţiuni nesăbuite din partea Ankarei faţă de contingentul militar rus care luptă împotriva terorismului internaţional în Siria", a precizat ministerul într-un comunicat.

"I-au fost prezentate, în mod expres, îngrijorările noastre cu privire la noile provocări turceşti la adresa distrugătorului Smetlivi", a adăugat ministerul.

Ministerul a anunţat anterior că nava de pescuit turcească nu a răspuns avertismentelor distrugătorului şi că şi-a schimbat cursul brusc numai după ce s-au tras focuri de avertisment, iar aceasta a trecut la doar 500 de metri pe lângă Smetlivi.

"Numai norocul a contribuit la evitarrea unei tragedii", a apreciat ministerul.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, prezent la Roma la negocieri pe tema situaţiei din Libia, a declarat că Ankara anchetează incidentul şi că va face o declaraţie după ce va avea mai multe informaţii.

El a reiterat totodată poziţia Turciei, care doreşte să-şi soluţioneze dificultăţile cu Rusia. "Noi vrem să soluţionăm tensiunile prin dialog", a declarat el pentru postul TRT Turk.

Incidentul este susceptibil să sporească tensiunile dintre cele două ţări, alimentate de poziţii divergente cu privire la Siria, dar şi de doborârea unui bombardier rusesc de către un avion turcesc de vânătoare, luna trecută, la frontiera cu Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a denunţat doborârea bombardierului drept o "înjunghiere pe la spate", a impus Turciei sancţiuni economice, ca măsuri de retorsiune.

Turcia s-a plâns Rusiei, la începutul acestei luni, de un incident în care un marinar rus a fost fotografiat în timp ce agita un lansator de rachete pe puntea unei nave ruseşti care traversa Istanbulul.

Relatările presei ruse

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nava turcă, al cărei nume nu a fost precizat de către minister, nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat brusc cursul în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc.

Distrugătorul dotat cu rachete ghidate nu a putut să stabilească, duminică, o legătură radio cu ambarcaţiunea de pescuit cu năvodul, care nu a răspuns unor semnale vizuale şi nici unor rachete de semnalizare, afirmă ministerul într-un comunicat, relatează Associated Press în pagina electronică.

Astfel, când ambarcaţiunea de pescuit a ajuns la 600 metri de distrugător, acesta a efectuat foc de avertisment, iar nava turcă şi-a schimbat rapid cursul, potrivit aceleiaşi surse.

Tensiunile între Moscova şi Ankara au crescut după ce un avion de vânătoare turc a doborât luna trecută un bombardier rusesc la frontiera cu Siria.

Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate.

Ministerul rus al Apărării a mai anunţat că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.

Smetlivi a observat ambarcaţiunea de pescuit pe când aceasta se afla la 1.000 de metri distanţă şi se îndrepta către tribordul navei ruseşti, relatează BBC.

"În pofida numeroaselor eforturi ale echipajului Smetlivi, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare", afirmă ministerul rus în comunicat, potrivit postului britanic.

Pentru a evita o coliziune, "s-a tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală, în direcţia vasului turcesc", se mai arată în comunicat, potrivit BBC.

Nave militare ruse participă la intervenţia Rusiei în Siria împotriva rebelilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici