Un oficial iranian neagă că ar fi declarat că Teheranul a efectuat raiduri în Irak

Un oficial iranian a dezminţit, marţi, declaraţiile care i-au fost atribuite de cotidianul britanic The Guardian cu privire la raidurile Iranului împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Irak, afirmând că declaraţiile sale au fost "interpretate greşit".

66 afișări
Imaginea articolului Un oficial iranian neagă că ar fi declarat că Teheranul a efectuat raiduri în Irak

Un oficial iranian neagă că ar fi declarat că Teheranul a efectuat raiduri în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iranul a efectuat raiduri aeriene "pentru apărarea intereselor prietenilor noştri din Irak", ar fi declarat adjunctul ministrului de Externe, Ebrahim Rahimpour, citat sâmbătă de cotidianul The Guardian.

Declaraţiile păreau să contrazică politica oficială a Teheranului, care nu a confirmat, deocamdată, raidurile desfăşurate la începutul săptămânii trecute în estul Irakului.

"Nu ne-am coordonat cu americanii. Ne-am coordonat doar cu Guvernul irakian", a adăugat oficialul, citat de cotidianul britanic.

Ulterior, Ebrahim Rahimpour a dezminţit declaraţiile, explicând că a dorit să răspundă unei întrebări cu privire la eventuale raiduri aeriene, afirmând la modul general că "Irakul este aliatul Iranului şi suntem pregătiţi să oferim asistenţă militară dacă Guvernul irakian o va solicita".

"Afirmaţiile mele au fost interpretate greşit", a declarat el pentru AFP, cu ocazia unei conferinţe internaţionale organizate la Teheran.

Iranul a deminţit în mai multe rânduri că a trimis trupe în Irak şi a insistat că refuză să participe la coaliţia condusă de Statele Unite împotriva islamiştilor care controlează zone importante din Irak şi Siria.

La rândul său, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat că nu are informaţii cu privire la raidurile iraniene împotriva poziţiilor deţinute de SI în Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici