Un ofiţer rus a riscat totul pentru a renunţa la războiul lui Putin

A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi de grenade drept pat şi şi-a ascuns faţa de ucraineni, pe fondul unui sentiment tot mai mare de vinovăţie, pentru ca ofiţerul rus de rang inferior să ajungă la concluzia sa: Aceasta nu era bătălia pe care trebuia să o ducă, scrie CNN.

18788 afișări
Imaginea articolului Un ofiţer rus a riscat totul pentru a renunţa la războiul lui Putin

Un ofiţer rus a riscat totul pentru a renunţa la războiul lui Putin

"Eram murdari şi obosiţi. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu am vrut să mă simt ca şi cum aş fi făcut parte din asta, dar am făcut parte", a declarat ofiţerul pentru CNN.

El a spus că s-a dus să îşi caute comandantul şi şi-a dat demisia.

Povestea sa este remarcabilă, dar ar putea fi şi una dintre multele, potrivit opozanţilor războiului din Rusia, dar şi din Ucraina, care spun că au auzit de o mulţime de cazuri de soldaţi - atât profesionişti, cât şi recruţi - care au refuzat să lupte.

Trupele ruseşti s-au confruntat cu un moral scăzut şi pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv ale Pentagonului.

Agenţia britanică de informaţii, cibernetică şi securitate spune că unii au refuzat chiar să execute ordinele.

Ofiţerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei care a declanşat temerile globale pentru Ucraina. Dar a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, nici măcar pe 22 februarie, când lui şi restului batalionului său li s-a cerut să predea telefoanele mobile în timp ce erau staţionaţi în Krasnodar, în sudul Rusiei, fără nicio explicaţie.

În acea noapte au petrecut ore întregi vopsind dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele, a spus el. "Ordinul s-a schimbat, desenaţi litera Z, ca în Zorro", îşi aminteşte că i s-a spus.

În timp ce unitatea sa se aduna în Crimeea - regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014 - preşedintele Vladimir Putin a lansat o nouă invazie a Ucrainei pe 24 februarie.

Dar ofiţerul a spus că el şi camarazii săi nu au fost la curent, deoarece nu li s-a transmis nicio veste şi nu au putut lua legătura cu lumea exterioară fără telefoanele lor.

Două zile mai târziu, li s-a ordonat ei înşişi să intre în Ucraina, a declarat ofiţerul pentru CNN. "Unii băieţi au refuzat categoric. Au scris un raport şi au plecat. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu ştiu de ce. A doua zi am plecat", a spus el.

Ofiţerul a spus că nu ştia care este scopul misiunii şi că afirmaţiile bombastice ale preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora Ucraina face parte din Rusia şi trebuie "deznazitizată", nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.

El a declarat pentru CNN că a sperat la o soluţie diplomatică şi că se simte vinovat de faptul că Rusia a invadat Ucraina. Dar a adăugat că nu se pricepe la politică.

Primul lucru pe care şi-l aminteşte militarul după ce unitatea sa a trecut graniţa a fost că a văzut cutii de raţii uscate ruseşti împrăştiate peste tot şi grămezi de echipamente distruse. "Stăteam în [camionul] Kamaz şi ţineam strâns la mine o armă. Aveam un pistol şi două grenade la mine", a spus el.

Trupa s-a îndreptat spre nord-vest, în direcţia Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit din el şi a început să biciuiască convoiul şi să ţipe: "Sunteţi cu toţii terminaţi!", şi-a amintit ofiţerul.

"Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam. Avea ochii înlăcrimaţi. M-a impresionat puternic", a adăugat el. "În general, când îi vedeam pe localnici, ne tensionam. Unii dintre ei ascundeau arme sub haine, iar când se apropiau, trăgeau focuri de armă."

El a spus că îşi ascundea faţa atât de ruşine, cât şi pentru siguranţă, deoarece se simţea jenat să fie văzut de ucraineni pe pământul lor.

"În prima săptămână sau cam aşa ceva, am fost în stare de şoc. Nu m-am gândit la nimic", a declarat el pentru CNN. "M-am dus la culcare gândindu-mă: "Astăzi este 1 martie. Mâine mă voi trezi, va fi 2 martie - principalul lucru este să trăiesc încă o zi'. De câteva ori obuzele au căzut foarte aproape. Este un miracol că niciunul dintre noi nu a murit", a spus el.

Ofiţerul a declarat pentru CNN că nu a fost singurul soldat îngrijorat sau confuz cu privire la motivul pentru care au fost trimişi să invadeze Ucraina.

Dar el îşi aminteşte, de asemenea, că unii s-au înveselit când au aflat că primele de luptă vor fi plătite în curând.
"Cineva a avut o reacţie: "Oh, încă 15 zile aici şi voi încheia împrumutul"", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici