Un om de ştiinţă de la agenţia Roskosmos a fost arestat în Rusia. Bărbatul este acuzat de trădare şi riscă să fie condamnat la închisoare

Autorităţile din Rusia au arestat un expert în domeniul spaţial, angajat Roskosmos, suspectat că a dat unei ţări din NATO informaţii secrete privind rachetele hipersonice ruseşti, relatează BBC.

1047 afișări
Imaginea articolului Un om de ştiinţă de la agenţia Roskosmos a fost arestat în Rusia. Bărbatul este acuzat de trădare şi riscă să fie condamnat la închisoare

Un om de ştiinţă de la agenţia Roskosmos a fost arestat în Rusia. Bărbatul este acuzat de trădare şi riscă să fie condamnat la 20 de ani d eînchisoare

Victor Kudryavtsev, în vârstă de 74 de ani, a fost premiat de mai multe ori pentru performanţele sale în domeniul spaţial. Acesta riscă să fie condamnat la 20 de ani de închisoare.

Suspectul este în custodia autorităţilor din Moscova, au declarat reprezentanţii agenţiei Roskosmos.

Omul de ştiinţă este suspectat că este spion pentru o ţară din NATO şi că a dat informaţii secrete despre rachetele hipersonice care zboară cu o viteză mai mare de cinci ori decât viteza sunetului, denumite Mach 5.

Serviciul de Securitate Federal din Rusia a făcut vineri mai multe percheziţii la un centru de cercetare al agenţiei spaţiale de stat Roskosmos, în urma suspiciunii privind scurgerea de informaţii despre noile arme hipersonice către statele occidentale.

Aproximativ zece angajaţi ai subsidiarei TsNIIMash au fost investigaţi în urma suspiciunii de cooperare cu serviciile speciale occidentale. TsNIIMash este o subsidiară ştiinţifică a Roskosmos, care se ocupă de programele spaţiale ruseşti.

De asemenea, şi biroul unuia dintre directori a fost percheziţionat. În cadrul investigaţiei, Serviciul Federal din Rusia a percheziţionat şi mai multe birouri al Corporaţiei Spaţiale din Moscova.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a făcut publice joi mai multe videoclipuri cu sistemele de rachete hipersonice.

Un eveniment asemănător a avut loc în anul 2016, când un angajat TsNIIMash, Vladimir Lapygin a fost condamnat pentru trădare. Un grup de oameni de ştiinţă, printre care şi Victor Kudryavtsev, au semnat o scrisoare comună de susţinere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici