Un "rasism împotriva albilor" ar putea să existe în Franţa, apreciază premierul Jean-Marc Ayrault

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a apreciat joi că ar putea "să existe" un "rasism împotriva albilor" în Franţa şi s-a pronunţat "împotriva tuturor comunitarismelor".

356 afișări
Imaginea articolului Un "rasism împotriva albilor" ar putea să existe în Franţa, apreciază premierul Jean-Marc Ayrault

Un "rasism împotriva albilor" ar putea să existe în Franţa, apreciază premierul Jean-Marc Ayrault (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Întrebat joi seara despre "rasimul împotriva albilor" denunţat de către Jean-François Copé, un lider al unui grup parlamentar de dreapta, şeful Guvernului a răspuns că "acest lucru poate să existe".

"Dar foarte importantă" este o impunere a "diminuării rasismului, a discriminărilor (...), să se facă totul pentru a se reuşi să se trăiească împreună", a continuat el.

Jean-François Copé, candidat la şefia principalului partid de opoziţie (Uniunea pentru Mişcare Populară, UMP, de dreapta), a declanşat o polemică evocând un "rasim împotriva albilor", stânga acuzându-l că alimentează extrema dreaptă.

"Un rasism împotriva albilor se dezvoltă în cartierele oraşelor noastre, în care indivizi - dintre care unii au cetăţenie franceză - urăsc francezi pe care-i califică drept «galezi» sub pretextul că nu au aceeaşi religie, aceeaşi culoare a pielii sau aceleaşi origini ca ei", scrie Copé într-o carte care urmează să apară la 3 octombrie.

"Ştiu că încalc un tabu folosind termenul «rasism împotriva albilor», dar o fac înadins, pentru că este adevărul pe care îl trăiesc unii dintre concetăţenii noştri, cărora tăcerea nu face altceva decât să le agraveze traumatismele", subliniază el în această lucrare intitulată "Manifeste pour une droite décomplexée" (Manifest pentru o dreaptă fără complexe).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici