Un reactor nuclear artizanal a funcţionat trei decenii în sediul Kodak din statul New York

Un reactor nuclear artizanal a funcţionat peste 30 de ani în sediul din statul New York al Kodak, compania informând autorităţile americane abia în 2007, relatează ziarul local Democrat and Chronicle.

445 afișări
Imaginea articolului Un reactor nuclear artizanal a funcţionat trei decenii în sediul Kodak din statul New York

Un reactor nuclear artizanal a funcţionat trei decenii în sediul Kodak din statul New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform cotidianului italian Corriere della Sera, reactorul nuclear artizanal a funcţionat în perioada 1974 - 2007 la subsolul sediului Kodak din Rochester, în statul american New York. Cei mai mulţi angajaţi ai companiei producătoare de camere luat vederi şi aparate foto nu ştiau că lângă ei era un reactor nuclear de mici dimensiuni, într-o cameră cu pereţi având grosimea de 60 de centimetri.

Conform unui expert citat de ziarul Democrat and Chronicle, dispozitivul, de mărimea unui frigider, avea capacitatea de a realiza o reacţie nucleară, dar nu existau riscuri privind explozii. În reactorul improvizat erau 1,5 kilograme de uraniu îmbogăţit.

Într-un comunicat transmis CNN, compania Kodak a confirmat existenţa reactorului până în 2007. Experţii apreciază că reactorul artizanal putea produce aproximativ 10 la sută din uraniul necesar fabricării unei arme nucleare.

Dezvăluirea acestor informaţii stârneşte preocupări în legătură cu riscul ca grupuri teroriste să poată fabrica arme nucleare artizanale chiar în centrul unui oraş.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici