Un terorist al-Qaida, ucis într-un raid american în Somalia

Kenyanul Saleh Ali Saleh Nabhan, suspectat că a participat la atentatele din Mombasa în 2002, revendicate de al-Qaida, a fost ucis în timpul unui raid al forţelor armate americane în sudul Somaliei, a declarat, luni, un oficial american care a solicitat anonimatul.

75 afișări
Imaginea articolului Un terorist al-Qaida, ucis într-un raid american în Somalia

Un presupus terorist al-Qaida a fost ucis într-un raid american în Somalia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Teroristul figura pe lista persoanelor celor mai căutate de poliţia federală americană (FBI), pentru implicarea sa într-un atentat împotriva unui hotel aparţinând israelienilor, soldat cu 18 morţi, între care trei kamikaze, în apropiere de Mombasa (sud-estul Kenyei), la 28 noiembrie 2002.

Aproape simultan, un avion israelian a evitat două rachete, la puţin timp după decolarea sa de la aeroportul din oraş. Reţeaua al-Qaida a revendicat atacurile.

Operaţiunea aeropurtată de luni, ai cărei autori erau până în prezent neidentificaţi, a avut loc într-un sat din sudul Somaliei, într-o zonă aflată sub controlul islamiştilor shebab, care se declară deschis ca fiind subordonaţi reţelei al-Qaida şi liderului său Osama ben Laden.

Un comandant shebab a afirmat anterior că la această operaţiune au participat elicoptere franceze, ceea ce a provocat o fermă dezminţire a Statului Major francez.

"Nu a existat nici o operaţiune franceză", a subliniat, la Paris, amiralul Christophe Prazuck.

"Militarii francezi care se află în regiune operează în cadrul misiunii europene Atalanta, de luptă împotriva pirateriei maritime, şi nu au intervenit deasupra teritoriului somalez", a spus el.

Raidul a avut loc la ora locală 13.30 (13.30, ora României), în împrejurimile satului Erile, în apropiere de oraşul Barawe, de-a lungul coastei somaleze, la aproximativ 200 de kilometri sud de Mogadiscio, potrivit martorilor aflaţi la faţa locului.

Potrivit acestor martori, operaţiunea militară condusă de patru aparate de zbor străine viza o maşină, ai cărei pasageri au fost apoi îmbarcaţi la bordul unor elicoptere.

Potrivit posturilor americane de televiziune ABC şi Fox, cel puţin un elicopter american a deschis focul asupra unui convoi care transporta membri ai al-Qaida.

Potrivit unui oficial citat de ABC, o navă a marinei americane se afla nu departe de zona raidului, pentru a supraveghea situaţia şi a furniza asistenţă, în caz de necesitate.

Islamiştii shebab
ar primi în rândurile lor mai mulţi înalţi oficiali al-Qaida, printre care Saleh Ali Saleh Nabhan, urmăriţi pentru presupusa lor implicare în atentatele împotriva ambasadelor americane din Nairobi şi Dar es-Salaam (Tanzania) în 1998 şi împotriva unor israelieni în 2002 la Mombasa.

Washingtonul şi-a exprimat temerea că Somalia, zguduită de un conflict între Guvern şi insurgenţii islamişti, ar putea deveni un refugiu pentru extremişti, la fel ca şi regiunile frontaliere din Afganistan şi Pakistan.

Islamiştii shebab deţin în prezent un agent francez luat ostatic în iulie la Mogadiscio, împreună cu un alt coleg. Acesta din urmă şi-a redobândit libertatea la sfârşitul lunii august, oficial după ce a scăpat de răpitorii săi.

Extremiştii islamişti ameninţă că vor răzbuna moartea liderului regional al-Qaida

"Cei care mor în timpul lunii sfinte a Ramadanului pentru gloria lui Allah valorează chiar mai mult decât cei care sunt încă în viaţă", a declarat un lider al miliţiilor islamiste shebab, sub protecţia anonimatului.

"Au murit în martiriu, în numele jihadului (războiul sfânt islamic)", a precizat liderul islamist, prin telefon.

"Musulmanii se vor răzbuna pentru acest atac", a declarat acesta.

Trei angajaţi umanitari străini au fost de asemenea răpiţi în iulie într-o localitate kenyană de la frontiera Somaliei şi au fost ţinuţi în captivitate de atunci.

Doi jurnalişti, o canadiană şi un australian, sunt ţinuţi captivi în Somalia de peste un an.

Mai puţin frecvente, intervenţiile militare străine pe teritoriul somalez rămân în mare parte necunoscute publicului.

În mai 2008, comandantul militar al islamiştilor shebab, Adan Hashi Ayro, suspectat de legături cu al-Qaida, a fost ucis într-un atac aerian american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici