Un tibetan şi-a dat foc în Nepal, ridicând la 100 numărul autoincendierilor începând din 2009

Un tibetan din Nepal se afla în stare critică după ce şi-a dac foc la haine miercuri, a anunţat poliţia, gestul său fiind cazul cu numărul 100 de tentativă de autoincendiere raportat începând din 2009, potrivit unui bilanţ al Guvernului tibetan aflat în exil.

177 afișări
Imaginea articolului Un tibetan şi-a dat foc în Nepal, ridicând la 100 numărul autoincendierilor începând din 2009

Un tibetan şi-a dat foc în Nepal, ridicând la 100 numărul autoincendierilor începând din 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri dimineaţa, bărbatul s-a stropit cu benzină, după care şi-a dat foc la haine într-un restaurant din Stupa de la Boudhanath, unul dintre cele mai venerate locuri budiste din lume, situat în Kathmandu, capitala Nepalului, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, Keshav Adhikari.

"La ora locală 08.20 (04.35, ora României), un bărbat în vârstă de aproximativ 20 de ani a sosit într-un restaurant din Stupa de la Boudhanath. El a mers direct la toalete şi-a vărsat bezină pe corp şi s-a autoincendiat", a detaliat purtătorul de cuvânt.

Câţiva turişti au strigat ajutor şi poliţişti care patrulau în sector au fost alertaţi, a adăugat el.

"Poliţiştii au stins flăcările şi l-au transportat la spital. El se află într-o stare critică, tot corpul a fost cuprins de flăcări. El a încercat să vorbească la spital, dar degeaba", a anunţat Adhikari.

Acesta este al 100-lea caz de autoincendiere sau tentativă de autoincendiere începând din februarie 2009, potrivit unui bilanţ al Guvernului tibetan aflat în exil la Dharamsala, în nordul Indiei. Din acest număr, 83 de persoane au murit din cauza arsurilor.

"Putem confirma că este a 100-a tentativă de autoincendiere", a declarat pentru AFP un reprezentat al biroului liderului spiritual al tibetanilor, Tempa Tsering. Decizia călugărului de a-şi da foc la haine este "foarte nefericită", a adăugat el.

După eşuarea unui revolte antichineze, Dalai Lama a fugit din Tibet în 1959 şi trăieşte de atunci la Dharamsala, unde Guvernul tibetan aflat în exil şi-a stabilit sediul.

"Ne simţim foarte trişti de ceea ce s-a întâmplat. Administraţia tibetană îndeamnă de mai mult timp populaţia să se abţină de la asemenea măsuri extreme", a declarat Tsering.

Numeroşi tibetani nu mai suportă ceea ce ei consideră dominarea tot mai mare a etniei han, ultramajoritară în China, în regiunea Tibet şi reprimarea religiei şi culturii lor.

Beijingul respinge aceste acuzaţii, apreciind că tibetanii beneficiază de libertatea cultului. Guvernul pune accent pe investiţiile importante destinate modernizării Tibetului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din această regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici