Una dintre cele mai tulburătoare fotografii din istorie, dăruită Papei Francisc

Fotograful care a făcut una dintre cele mai tulburătoare fotografii din istorie, Nick Ut, i-a dăruit miercuri Papei Francisc poza. E vorba despre „Fata Napalm", care surprinde o fetiţă de 9 ani, arsă de bombele cu napalm, mergând goală pe stradă, arătând ororile războiului din Vietnam.

14086 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai tulburătoare fotografii din istorie, dăruită Papei Francisc

Sursa Foto - Hepta

Fata din fotografie, Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 59 de ani, a fost şi ea prezentă la audienţa generală a Suveranului Pontif în Piaţa Sfântul Petru şi a şi stat de vorbă cu Papa Francisc vreme de câteva minute.

Ut, în vârstă de 71 de ani, care lucra pentru Associated Press la acea vreme, a câştigat numeroase premii pentru această fotografie, numită „Teroarea războiului" sau „Fata Napalm". Printre acestea se numără premiul Pulitzer din 1973.

Atacul din apropierea satului fetiţei de atunci a fost făcut de forţele vietnameze. Fetiţa şi-a smuls hainele în flăcări şi a fugit. Ut şi alţi fotografi au dus-o la un spital.

Fotografia a apărut pe primele pagini ale multor ziare din Statele Unite, iar brutalitatea imaginii a devenit o forţă puternică în mişcarea împotriva războiului din întreaga lume.

Înregistrări audio ale unor conversaţii de la Casa Albă au dezvăluit că preşedintele de atunci Richard Nixon era atât de îngrijorat de efectul pe care fotografia l-ar putea avea împotriva războiului din Vietnam, încât s-a întrebat dacă nu cumva era un fals, scrie Reuters.

Papa Francisc se opune tuturor formelor de război.

Kim Phuc s-a mutat în Canada după război şi este acum ambasador UNESCO.

Ut s-a mutat la Los Angeles şi a devenit fotograf la Hollywood.

Kim Phuc şi Ut se află în Italia pentru o expoziţie de fotografii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici