Ungaria ameninţă că va bloca prin veto bugetul UE pentru 2021-2027: Ce îl nemulţumeşte pe Viktor Orban

Ungaria va bloca prin veto bugetul UE pentru 2021-2027, întrucât consideră inacceptabil ca alocarea fondurilor europene să fie supusă unor condiţionalităţi politice, precum situaţia statului de drept, a susţinut şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, citat de Reuters.

2123 afișări
Imaginea articolului Ungaria ameninţă că va bloca prin veto bugetul UE pentru 2021-2027: Ce îl nemulţumeşte pe Viktor Orban

Ungaria ameninţă să blocheze prin veto bugetul UE pentru 2021-2027

''Ceea ce noi respingem este că nu standardul de viaţă şi performanţa fiscală vor conta'' în alocarea fondurilor europene, a declarat Gulyas, precizând despre proiectul cadrului financiar multianual al UE că ''în forma sa actuală Ungaria cu siguranţă va opune veto''.

Oficialul maghiar a adăugat că Ungaria este dispusă să accepte o suplimentare a contribuţiei sale la bugetul UE pentru a compensa din pierderea generată de retragerea Regatului Unit, fiind de asemenea dispusă să accepte, în situaţia opusă, o scădere a fondurilor europene ce-i revin dacă Bruxelles-ul decide să nu fie compensată pierderea contribuţiei britanice prin sporirea contribuţiei celor 27 de state membre.

Reacţia apare în contextul în care Germania, sprijinită de Olanda şi Suedia, cere o reducere a cheltuielilor în viitorul cadru bugetar multianual al UE şi ''stimulente suplimentare şi puternice'' privind migraţia şi proiectele climatice, insistând totodată ca alocarea fondurilor europene să fie supusă condiţionalităţii privind situaţia statului de drept, solicitare neagreată în special de Polonia şi Ungaria, cele două vizate în mod deosebit de această condiţionalitate.

Potrivit Reuters, Germania vrea să limiteze viitorul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027 la 1% din Venitul Naţional Brut al UE, sub nivelul de 1,11% (circa 1,100 miliarde de euro) propus de Comisia Europeană (EC).

Germania - cel mai mare contributor net la bugetul UE - ar urma să prezinte propunerea la reuniunea de luni a miniştrilor pentru Afaceri Europene.

 

Taguri:
ungaria,
buget,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici