Ungaria consideră "inacceptabil" proiectul formării unor noi circumscripţii electorale în Ucraina

Decizia unei comisii parlamentare ucrainene de a aproba formarea unor noi circumscripţii electorale care-i vor împiedica pe etnicii maghiari să formeze un corp electoral şi să-şi trimită reprezentanţi în Legislativ este "inacceptabilă", a declarat un membru al Guvernului Ungariei, relatează MTI.

455 afișări
Imaginea articolului Ungaria consideră "inacceptabil" proiectul formării unor noi circumscripţii electorale în Ucraina

Ungaria consideră "inacceptabil" proiectul formării unor noi circumscripţii electorale în Ucraina (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Secretarul de stat pentru comunităţile maghiare din străinătate Arpad Potapi a subliniat marţi, citat într-un comunicat, că democraţia este deosebit de importantă în situaţia internă actuală din Ucraina, dar mai ales modul de funcţionare a sistemului instituţional democratic.

El consideră "îngrijorător" faptul că activităţile electorale ale comunităţii maghiare din vestul Ucrainei pot fi afectate de acest proiect.

Partidul etnicilor maghiari din Transcarpatia (KMKSZ) a condamnat o rezoluţie recentă a unei comisii parlamentare ucrainene privind crearea unor noi circumscripţii electorale care vor fragmenta comunitatea electorală maghiară.

Noile reglementări vor împărţi minoritatea maghiară în trei circumscripţii electorale, în care aceasta nu va avea majoritatea, iar astfel minoritarii maghiari îşi vor pierde dreptul de a delega un parlamentar în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean).

În opinia KMKSZ, decizia este contrară legii electorale. Legislaţia în vigoare permite unor grupuri minoritare să constituie un singur corp electoral, subliniază formaţiunea într-un comunicat dat publicităţii la Ujhorod.

KMKSZ este singura formaţiune care solicită menţinerea unui bloc minoritar etnic, aşa cum s-a procedat în cele patru rânduri de alegeri anterioare. Formaţiunea a cerut formarea unui singur corp electoral, care să formeze o singură circumscripţie pentru cei 150.000 de etnici maghiari.

"Aducerea în mod constant a unor atingeri drepturilor minorităţilor nu contribuie la crearea păcii într-o ţară care se confruntă cu o situaţie gravă", apreciază formaţiunea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici